BMW Bannerı Tiguan Bannerı
Otomobilkolik
TEST SÜRÜŞLERİ Volvo

Yeni Volvo S90 ile Yeni Sürüş Deneyimi

Volvo, ikinci nesil XC90 ile başlattığı yenilenme sürecinin ikinci adımını E segmentinde yer alan yeni sedanı S90 ile devam ettiriyor. Bu sınıfın yıldızları BMW 5 Serisi, Mercedes E Serisi ve Audi A6’yı hedefleyen S90, içinde bulunduğumuz eylül ayından itibaren Türkiye’de 2.0 lt turbodizel 235 beygir gücündeki motor ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle 291.540 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Volvo S90, tasarım anlamında markanın yeni anlayışını fazlasıyla yansıtıyor. Yerini aldığı S80, uzunca bir süre satışta kaldığı için tasarım anlamında oldukça eskimişti. Yeni S90, bu açıdan tamamen yeni çizgisiyle markanın gelecek hedefleriyle örtüşen bir silüete sahip. XC90 ile başlayan yeni tasarım anlayışı özellikle ön tasarımda kendisini fazlasıyla hissettiriyor.

Volvo S90 Dizayn

Thor’un çekicinden esinlenerek tasarlanan öndeki LED farlar, Volvo’nun yeni marka imajlarından biri olmaya aday. Genel anlamda hem yakışıklı hem de kaliteli görünen S90, İsveçli üreticinin son dönemde ürettiği en yüksek albeniye sahip otomobil. S90’ın 2015 yılında dünya çapındaki otomobil tasarımcıları tarafından 2015 yılının En İyi Üretim Otomobili Tasarımı (Production Car Design) ödülünü kazanması tasarımının ne kadar iddialı olduğunu ortaya koyuyor.

S90, Volvo’nun yeni modüler altyapısı üzerinde yükselen ikinci model. Büyük sedanın boyu 4963 mm ile rakiplerinden 10 cm kadar daha uzun. Aks mesafesi de çok farklı değil, 2941 mm ile adeta bir sınıfta yer alan lüks sedanlara göz kırpıyor. Otomobilin bagaj hacmi ise 500 litre.

İç Mekan Tasarımı

İç mekana geçildiğinde, Volvo için milat olan yeni XC90’ın tasarım anlayışının S90’a da adapte edildiğini görüyoruz. XC90’dan hatırladığımız orta konsolda yer alan ve adeta eskiden kullandığımız 35 ekran TV’leri hatırlatan dijital bilgi ekranı S90’ın iç mekanında ilk bakışta dikkatinizi çekiyor. Otomobilin ön koltuklarında otururken diğer rakiplere oranla çok daha az buton olduğunu görüyorsunuz. Bunun sebebi aklınıza gelebilecek bir çok ayarın bahsettiğim devasa dokunmatik ekrandan yapılıyor olması.

Bu ekran üzerinde aynı anda birden fazla işlemi yapabiliyor oluşunuz, Volvo teknolojisinin yüksekliği konusunda bir fikir verebilir. İç mekanda Alman rakiplerin bile kıskanabileceği bir kalite algısının olduğunu belirtmem gerekiyor. Kullanılan malzemeler, işçilik, tasarım ve teknoloji Volvo’nun premium sınıfa yaptığı çıkarmadaki en önemli silahları.

Volvo her zamanki gibi güvenlik özelliklerine de fazlasıyla önem veriyor. IntelliSafe Assist özelliği Volvo S90’da standart olarak yer alıyor. Buna, Adaptif Hız Sabitleyici (Adaptive Cruise Control), Mesafe İkazı ve ileri düzey yarı-otonom sürüş özelliği Pilot Assist de dahil edilmiş. Pilot Assist fonksiyonu, otomobil 130 km/s hızla seyrederken, şerit çizgileri içerisinde kalması için hafif direksiyon uyarıları sağlıyor ve başka bir aracı izleme gerekliliği kalmıyor.

Pilot Assist, Volvo’nun önem verdiği yenilik alanlarından biri olan, tam otonom sürüşe geçişte önemli basamak oluşturuyor. Volvo S90, büyük hayvan algılama teknolojisini City Safety – Şehirde Güvenlik Sistemi’ne dahil etmiş. Bu teknoloji ile gece ve gündüz süresince, geyik, at ya da inek gibi büyük hayvanları algılıyor. Aynı zamanda, sürücüyü uyarıyor ve çarpışmayı önlemek için fren desteği sağlıyor.

Volvo S90 Motor

Motor kaputu altında XC90’dan tanıdık 2.0 litrelik dizel ve benzinli motorlar var. Benzinli motorlar ilk etapta 320 HP güç üreten T6 ve 407 HP güç üreten T8 versiyonlarıyla karşımıza çıkacak. Her iki motor da hem supercharger hem de turbo ile aşırı besleniyor, aralarındaki farksa T8’de bu motora ek olarak prizden şarj edilebilir batarya sistemiyle elektrik motoru sunulması. Güçlü benzinli motora sahip versiyonlar 4 tekerlekten çekiş sistemi ve 8 vitesli otomatik şanzımanla gelecek.

Dizel motor cephesinde 2.0 litrelik 4 silindirli dizelin 235 HP güç ve 480 Nm tork üreten versiyonu T5 adı altında öne çıkacak ve 4 tekerlekten çekiş ve 8 vitesli otomatik şanzımanla sunulacak. Daha azı olsun diyenlereyse aynı motorun 190 HP güç ve 400 Nm tork üreten versiyonu önden çekiş ve 6 vitesli manuel şanzımanla sunulacak. Şimdilik Türkiye’de sadece 2.0 lt 235 beygir gücündeki dizel motorlu versiyonun satışta olacağını yeniden belirtmekte fayda var.

Yazı: Yaman Yılmaz

Yeni Volvo S90, yeni s90, volvo test, yeni s90 testi, yeni s90 sürüş, sürüş izlenimi, ilk sürüş, yeni volvo, volvo s90 testi, volvo s90 test sürüşü

Diğer Yazılar

Jaguar XF 2.0d test sürüşü

admin

TEST: Seat Leon 1.0 EcoTSI

Ahmet Armağan

TEST: Audi S3 Sportback Deneyimi