Avrupa’da 90’lı yıllar MPV’lerin yükselişe geçtiği dönem olarak tarihte yerini aldı. Renault’nun 1984 yılında piyasaya sunduğu Espace modeli en büyük sıçrayışını 1991 yılında tanıtılan ikinci nesliyle yapmıştı. Ford da Avrupa pazarında Espace’a rakip olarak 1995 senesinde Galaxy modelini piyasaya sundu. 2006 yılında ikinci nesline kavuşan Galaxy, 2015’te üçüncü versiyonuyla sahneye çıktı. Ülkemizde 1.5 litrelik EcoBoost ve 2.0 litrelik TDCi dizel motorla satılan Galaxy, altı ileri otomatik şanzıman seçeneğini sadece dizel motorda sunuyor. Renault Espace’ın Türkiye’de satılmıyor oluşuyla en büyük rakibini kaybeden Galaxy’yi, Seat Alhambra ve Citroen Grand C4 Picasso yedi kişilik olmalarıyla zorluyor. Başlangıç fiyatlarına baktığımız zaman ise Galaxy 162 bin 525 TL’lik etikete sahipken, Seat Alhambra 146 bin 400 TL’ye satılıyor. Aslında bir alt sınıfta ooan Citroen Grand C4 Picasso ise 123 bin 500 TL’lik fiyata sahip.
Ford, ülkemizde en geniş MPV model seçeneğini sunan marka olarak dikkat çekiyor. B-Max’tan başlayan yelpaze; C-Max, S-Max ve Galaxy’ye kadar uzanıyor. İlk iki nesil Galaxy ve S-Max, Volkswagen Sharan ve Seat Alhambra ile aynı platformda üretilmişti. Yeni Galaxy ise yine kardeşi S- Max ile aynı altyapıya sahip ve Mondeo ile aynı motorları paylaşıyor. Tasarım olan ön kısım markanın diğer modelleriyle benzer çizgilere sahip. Arka tarafta ise dik inen bagaj çizgisi Galaxy’yi diğer modellerden ayıran en büyük özellik.
Ford Galaxy, teknoloji altyapısı bakımından sınıfının en iyi modellerinden biri. Üçüncü sıra koltukların bile elektrikli olarak indirilmesi bunun en büyük kanıtlarından biri. Kolay katlama distemi sayesinde ikinci sıra koltuklar tek tek veya hepsi birlikte katlanabiliyor, eğimli bırakılabiliyor ve bu sayede üçüncü sıra koltuklara rahat geçiş sağlanabiliyor. Kullanım kolaylığı ve konfor sunan elektrikli kolay katlama sistemi, iki ve üçüncü sıradaki koltukların, bagajda bulunan bir düğmeyle son derece basit bir şekilde tekli olarak yatırılmasına olanak tanıyor ve yine üçüncü sıradaki koltuklar elektrikli olarak aynı konuma 10 saniyeden kısa bir sürede tekrar kaldırılabiliyor. Ford Galaxy’nin üçüncü sıra koltukları kalkıkken dahi 300 litrelik bir bagaja sahip. Arka koltuklar yatırıldığında ise 2339 litrelik bir hacim sunuyor. Bu rakam 2430 litre sunan Seat Alhambra’nın yanında biraz düşük kalıyor.
Ford, genellikle eğlenceli sürüş sunan modelleriyle ön plana çıkmayı seviyor. Fakat Galaxy’nin üretildiği yeni platform konfor odaklı bir sürüş karakterine sahip. Direksiyon sistemi sınıfının en iyilerinden, tepkileri oldukça başarılı. Bir MPV ile virajlarda hızlı olmaya çalışmak pek tercih edilen bir sürüş tarzı değil. Yine de Galaxy, boyutlarına rağmen dinamik bir sürüş karakteri sunuyor. Fakat diğer Ford modelleri gibi bir yol tutuş beklemek hayal olur.
Test aracımızda yer alan 2.0 litrelik 180 HP güç üreten TDCi motor, Galaxy’nin 1760 kilogramlık bedenini rahat hareket ettiriyor. Altı ileri çift kavramalı Powershift şanzımanın geçişleri sarsıntısız ve hızlı. Bu dev MPV sadece 9.5 saniyede 0’dan 100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor. 5.4 litrelik ortalama yakıt tüketim değeri ise bu kadar büyük bir otomobil ve 2.0 litrelik motora rağmen başarılı sayılabilir. Ford Galaxy, kabinde yedi kişinin de rahat yolculuk etmesini sağlayacak alanı sunuyor. İç mekân tasarımı markanın diğer modelleriyle benzer tasarıma sahip. Opsiyonel olarak sunulan panaromik cam tavan iç mekana ferahlık katıyor. Fırçalanmış alüminyum kaplamalar ve geometrik şekilli havalandırma delikleri kabinde kalite hissini artırıyor. Standart olarak sunulan 8.0 inç ekran yüksek çözünürlüğüyle övgüyü hak ediyor. Sekiz hoparlörlü müzik sistemi de başarılı çalışıyor. Koltuk ısıtma ve soğutma donanımı da Galaxy’yi her mevsimde kullanmayı keyifli hale getiriyor.
Galaxy, EuroNCAP’ten aldığı beş yıldızla güvenli bir otomobil olduğunu kanıtlıyor. Sürüş asistanlarıyla da ailenizin güvenle seyahat edebileceği bir araç olmayı başarıyor.
Yazı: Özerk Ihlamur | Fotoğraf: Alp Emre Göksel