Dünyanın navigasyon devi TomTom ve otomobiller için geliştirdiği teknolojilerle tanınan Bosch, otonom yani kendi kendine yol alabilen sürüş sistemi konusunda işbirliği yaptı. Bosch otomatik sürüş yapabilen test araçlarında TomTom’un özel haritalarını kullanacak. Otonom araçlar, Almanya’da bu yılın sonunda otoyollara inecek.
Dünyanın navigasyon devi TomTom ve Bosch otonom sürüş için haritalar alanında işbirliği konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma çerçevesinde, TomTom, gerekli haritaları tasarlarlarken, Bosch, sistem mühendisliği çalışmaları temelinde, bu haritaların karşılamak zorunda olduğu özellikleri tanımlıyor. Haritalar, şimdiden Bosch’un Almanya (A81) ve ABD’nin (I280) bazı ana yollarında test ettiği otomatikleştirilmiş araçlarda kullanılıyor. Otomatik sürüş gelişimi birçok parçalardan oluşan bir bulmaca gibi kabul ediliyor. Hollandalı harita ve trafik bilgi sağlayıcısı TomTom (TOM2) ve Bosch birlikte bu resmi tamamlamaya yaklaşıyor. Bu girişimin önemine değinen Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dirk Hoheisel, “2020’de sadece yüksek hassasiyetli haritalar ile otoyollarda otomatik sürüş yapılabilecek” diyor. TomTom Başkan Yardımcısı Jan Maarten de Vries ise konuyla ilgili şunları söylüyor: “2015 sonuna kadar, Almanya’daki tüm otoban ve otoban benzeri yollarda otomatik sürüş için yeni yüksek hassasiyetli haritalara sahip olmak istiyoruz. Yol kapsamı daha sonra Avrupa ve Kuzey Amerika’nın geri kalanına genişletilecek.”
TomTom İle Mevcut Haritanın Farkı Ne?
Mevcut navigasyon sistemlerinde ve yüksek otomasyonlu sürüş için kullanılan haritalar iki açıdan farklılık gösteriyor. Birincisi, doğruluk oldukça yüksek. (desimetre hassasiyeti açısından). İkincisi, yüksek otomasyonlu sürüş için harita bilgileri birden fazla katmandan oluşuyor. Geleneksel temel navigasyon katmanı sürülecek yolların devamı da dahil olmak üzere, A noktasından B noktasına yolları hesaplamak için kullanılıyor. Yerelleştirme katmanı son derece hassas harita verileri sağlayan yeni bir konumlandırma kavramı kullanıyor. Bu bilgi, otomatik aracın şerit içindeki konumunu doğru bir şekilde hesaplamak için kullanıyor. Bunu yapabilmek için araç, lokalizasyon katmanındaki bilgiyi sensör ile algıladığı çevre ile karşılaştırıyor. Böylece araç konumunu yol ile göreceli olarak çevresi ile doğru bir şekilde tanımlanıyor.
Şerit, Hız ve Yükseklik Algısı Var
Lokalizasyon tabakasının üstündeki planlama tabakası sadece yol şerit tipleri, trafik işaretleri, hız limitleri gibi nitelikleri içermekle kalmıyor aynı zamanda yokuş ve yamaç gibi yol geometrisi içeren 3 boyutlu bilgileri de sağlıyor. Yüksek otomasyonlu sürüşte, güvenlik ve konfor önemli bir şekilde güncel harita bilgisine bağlıdır. Bu bağlamda, Bosch ve TomTom harita verilerini güncel tutmak için çeşitli unsurlara ve hizmetlere yüksek önem veriyor. TomTom haritalama filosu doğru yeni yollar ve güzergahlar sağlamak için bu konuda çalışmaya devam ediyor. TomTom ve Bosch, yollardaki son değişiklikleri kaydetmek için gerekli sensörler ile donatılmış araç filolarını geri bildirim için kullanmayı planlıyor.
Comments are closed.