Evet… Zekeriyaköylüler geçtiğimiz gün böyle bir pankart açtılar. “Dikkat! Varyant yolunda artık ölümlü kaza istemiyoruz! Zekeriyaköy Halkı” diye… Bana kalırsa böyle bir eylem için geç bile kalındı. Bu yoldan yaklaşık 15 yıldır her gün gidip gelen biri olarak benim bile burada gördüğüm kazanın haddi hesabı yok. Eğimi rezalet olan yol ve virajları; kış aylarında buz tutması, hafif bir yağmurun çiselemesiyle birlikte ölüm yoluna dönüyor. Mutlak surette teknik bir sorun var bu bir gerçek… Geçtiğimiz yıl çözüm olarak yolun girişinden itibaren bitene dek kasislerle dolduruldu. -Belki sürücüleri yavaşlatırız da kaza olmaz, düşüncesiyle(!). Tabii ki bunun bir çözüm olmadığını geçtiğimiz gün gördük. Bir kişinin öldüğü ikisi ağır 13 kişinin yaralandığı Varyant mevkiindeki trafik kazasının ardından Zekeriyaköy halkı bu eylemi gerçekleştirdi. Şimdi odak noktanızı bambaşka bir yere çekip bir de bu açıdan bakmanızı istiyorum:
Bizler Otomobil Kullanmayı Nasıl Öğreniyoruz? Nasıl Otomobil Kullanıyoruz?
Çok iyi otomobil kullanmayı bildiğini iddia eden halkımız ne yazık ki teknik olarak iyi otomobil kullanmıyorlar ve güvenli sürüş adına hiçbir şey bilmiyorlar (Çeşitli eğitimleri almış ve bunun bilincinde olan kişileri tenzih ederek söylüyorum).
Benim 18 yaşında bir yeğenim var. Geçen gün -Dayı biraz araba çalışalım mı? Direksiyon sınavım var? Ama tek seferde arabayı park ettirmeye çalışıyorlarmış bunu yapmamız lazım! dedi. “Tek seferde park etmek” Aman Yarabbi ne kadar önemli bir konu… Direksiyon sınavındaki en önemli konu bu. Tek seferde park et ehliyeti al! Buna ek olarak hiç stop ettirmeme, özellikle de yokuşta… Bunlar çok önemliymiş(!)
Yahu kardeşim sen bırak adama park ettirmeyi! Doğru viraja girmeyi, doğru fren noktasını, direksiyon tutuşunu, doğru oturma pozisyonunu öğret! Ama bunların çoğunu sende bilmiyorsun. Özellikle de viraj çizgisi konusunu… Ben ve benim gibi bu işin içinde olanlar; aldığımız eğitimler,testler vs. bir şekilde güvenli sürüş konusundaki her şeyi en doğru şekilde öğrendik.
Yurt dışında yaptığımız test sürüşlerinde en dikkatimizi çekenler konulardan biridir bu…Bahçeköy yolu gibi bir güzergah düşünün. 1992 model bir Clio ile içinde 70 yaşında bir amca… Arkasından seyrediyoruz, 75-80 km/s’lik ortalamasıyla inanın fren lambaları yanmadan virajları dönüyor. Otomobile son derece hakim. Bizler için şaşkınlık verici… Çünkü Bahçeköy yolunu giden hergün ben; önümdeki aracın 25 kere frene bastığını görüyorum. Her şeyin başı eğitim klişesi var ya, bu konu içinde fazlasıyla geçerli. Ama önce bizleri eğitenlerin eğitilmesi lazım ki insanlara doğru ve teknik otomobil kullanmayı öğretsinler. Belki o zaman insanlar tam gaz gelip virajın ortasında son anda fren yapmazlar da bir kaza daha engellenmiş olur.