Jaguar XF 2.0d test sürüşü

Jaguar XF 2.0 d

İngiltere’nin Birmingham şehrinde üretilen yeni XF 2007 yılında S-Type’ın yerini almıştı. Ağırbaşlı olan ilk nesil XF’e göre dinamik ve köşeli hatlara sahip ikinci nesil XF ülkemize uygun 2.0 litrelik dizel motor seçeneğiyle de vahşi kedinin en evcilleşen modellerinden biri oldu.

Ön tasarımı küçük kardeşi XE’ye oldukça benzeyen XF’in arka tasarımnda markanın spor modeli F-Type’dan izler görüyoruz. F-Type’da kullanılan stop tasarımı aynı şekilde XF’e de aktarılmış. Bir önceki nesle göre 51 mm artan dingil mesafesi 2960 mm’ye çıkartılmış. Bu artış aracın dış görünümünün de daha heybetli olmasını sağlamış.

İç mekana geçtiğimizde premium bir otomobilde olduğunuzu daha kapıyı açar açmaz hissedebiliyorsunuz. Deri kaplı ön konsol, kaliteli malzemeler ve iyi işçilik Jaguar markasının olmazsa olmazlarından. Klasik vites kolunun yerine Range Rover modellerinden de alışık olduğumuz olduğumu yuvarlar çevirmeli bir vites sistemi tercih edilmiş. Bu tercih aracın alan kullanımını da olumlu yönde etkilemiş. Jaguar XF’in ön tarafına küçük eşyalarınızı koyacağınız gözler fazlasıyla mevcut. 10.2 inçlik yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekranın tepkileri hızlı ve net. Arka tarafa geçtiğimizde ise sınıf standartlarında bir diz mesafesiyle karşılaşıyoruz. Mercedes E Serisi’nin sunduğu 540 litrelik bagaj hacminin yanında Jaguar XF 505 litrelik bagaj hacmiyle sınıfının biraz gerisinde kalıyor. Jaguar XF’in en başarılı olduğu yönlerden biri ise yalıtım olmuş. Dizel motor sesi kabine neredeyse hiç sızmazken, yüksek hızlarda dahi rüzgar ve yol sesi rahatsız edici olmuyor.

Ülkemizin yüksek vergilerinden dolayı en ekonomik seçenek olan 2.0 litrelik ünite 180 HP güç ve 430 Nm tork üretiyor. 8 ileri ZF şanzımanla kombine edilen motor özellikle yüksek tork değeriyle düşük devirlerde bile canlı bir karaktere sahip. Şanzıman ile motorun uyumu başarılı. Arkadan itişli XF spor moduna alındığında kontrollü arkadan kaymasıyla BMW’ye yakın bir eğlence hissine sahip. 1595 kilogramlık Jaguar XF’in fabrika verisine göre 0’dan 100 km/s hızlanması 8.1 saniye sürerken, maksimum hızı ise 229 km/s olarak verilmiş. Daha güçlü bir XF almak isteyenler için ise 3.0 litrelik dizel ya da F-Type’da da yer alan 3.0 litrelik benzinli motor seçeneğini de tercih edebilirler.

Sınıfının en hafif otomobillerinden biri olan XF bunun avantajını yakıt tasarrufunda da gösteriyor. Ortalama fabrika verisi yakıt tüketimi 100 kilometrede 4.3 litre olarak verilmiş Bu verileri normal yol koşullarında tutturmak çok zor olsa da, XF ile ekonomik bir kullanımda 6 litrelik tüketim verileri yakalamanız çok da zor olmayacaktır.

Jaguar XF alüminyum ağılıklı şasesi sayesinde boyutlarına ve ağırlığına rağmen oldukça çevik bir otomobil. Direksiyon tepkilerinize anında cevap verebilen otomobilin yol tutuşu sınıfının gerisinde kalmıyor. 8 ileri ZF şanzımanın vites geçişleri hızlı ve sarsıntısız gerçekleşiyor.

 

Yazı : Özerk Ihlamur – Fotoğraf : Savaş Yılmaz