BMW Bannerı
Otomobilkolik
Citroen TEST SÜRÜŞLERİ

Citroen C3 1.6 e-HDİ (2018) test sürüşü

Citroen C3 1.6 e-HDİ (2018) test sürüşü

Fransız otomobillerinin son dönemde büyük bir gelişim içinde olduğu gayet net ve açık bir şekilde gözler önünde. Özellikle PSA Grubu’nun kalite algısı yönünde kazandırmak istediği imaj çalışmalarının meyvesi yavaş yavaş alınmaya başlandı.

İşte bunun en son örneklerinden biri de Citroen’nin karşımızda 3.nesliyle duran yeni C3 modeli. 2009 yılında üretilmeye başlanan 2. jenerasyon C3, bu yıla dek üretildi. 3.jenerasyonda ise kalite, teknoloji, imaj, konfor ve algının tamamen değiştiği bir otomobille karşı karşıyayız.

Citroen yetkilileri bu otomobilin ikonik bir model olacağını ve sınıfında değişim yaratacağına inanıyorlar. Kişiselleştirme konusunda birbirinden farklı 36 kombinasyona sahip olan yeni C3, ayrıca 9 adet gövde rengiyle üretiliyor. 5 kapılı karosere sahip yeni C3, pratik olmasının yanı sıra 3.99 metrelik toplam uzunluğu ile de kompakt sınırlar içerisinde yer alıyor. 10,7 metrelik dönüş yarıçapı ile de oldukça kıvrak olan yeni C3’ün bagajı 300 litrelik bir hacme yaklaşıyor, bu da pazardaki en yüksek değerlerden birisi.

Yeni Citroen C3’ü ülkemizin doğayla iç içe olan şehirlerinden biri olan Sinop’ta kullanma fırsatı bulduk. Samsun’a doğru yapacağımız 190 km’lik rota boyunca yeni C3’ü farklı zemin şartlarında test etme fırsatı bulduk. Yeni C3’ün direksiyonuna oturduğum anda bana birkaç yıl önce C4 Cactus’te yaşadığım rahatlık hissini yeniden yaşattı. Özenle işlenmiş döşemelere sahip ev konforundaki koltuklar bu otomobili konforlu olmak anlamında öne çıkarıyor. Hem otomobilin crossover’lara gönderme yapan yapısı hem de  yüksek konumlu yatay konsol  sayesinde C3, iç mekan ferahlığı anlamında segmentinde fark yaratıyor.

Yeni Citoren C3, sınıfındaki rakipleriyle kıyaslandığında en geniş iç mekan hacmini sunuyor. Gösterge paneli ve koltuk tasarımlarındaki genişliğin görsel algısı 1379 mm’lik (önceki modelden 2 cm daha fazla) omuz genişliği ile onaylanıyor. Arka koltuk yolculara sunulan diz mesafesi de sınıfının en iyilerinden. 130 mm ile bir önceki versiyondan 22 mm daha fazla diz mesafesi sunuyor.

Citroen köklerinde konfor imajını yeniden kazanmak adına bu değere de çok önem veriyor.

Bu bağlamda Citroen’in konfor anlamındaki yeni stratejisi markanın Citroën Advanced Comfort programı içinde yer alıyor. Bu yenilikçi program; darbe sönümleme, gövde stabilitesi, akustik, koltuklar, iç mekan, ışık seviyesi, ergonomi ve modüler düzen gibi çok sayıda ve her türden parametreyi içine alıyor.

Şimdi sizi daha önce herhangi bir otomobilin standart donanımları arasında görmediğiniz çok farklı bir özellikle tanıştıracağım. Citroën ConnectedCAM…

Sistem, yolculuk süresince dikiz aynasına yerleşimli HD kamera aracılığıyla çekilen fotoğrafları ve videoları paylaşmaya imkan tanıyor ve aynı zamanda kaza anlarını ya da yol koşullarını kayıt altına alabiliyor.

Yepyeni C3’ü tanıdıktan sonra isterseniz biraz da sürüş özelliklerinden bahsedelim…

Yukarı da değindiğim gibi otomobili 190 km boyunca kullandık. Özellikle yolun ilk kilometreleri bozuk, yer yer kırıcı diye tabir ettiğimiz bir asfalt bölümden oluşuyordu. Bu noktada yeni C3’ün kabin izolasyonu anlamında bir hayli geliştiğini söyleyebilirim. Fakat zeminin biraz daha sertleştiği noktalarda amortisörlerin darbeleri doğru bir şekilde absorbe edebildiği konusunda halen şüphelerim var.

Sinop’tan Samsun’a doğru otoyola çıktığımızda özellikle rüzgar sesi ve kabin gürültüsü minimize edilmiş. Kullandığım otomobil dizel olmasına rağmen motor devrini çok yükseltmediğimiz sürece ses, kabinde son derece makul seviyelerde.

Peki bu sırada kaputun altında neler oluyor?

Kullandığım otomobil beş ileri manuel şanzımana sahip dizel versiyon bir C3’tü. İki dizel seçeneğe sahip olan 1.6 lt’lik BlueHDi motorlardan biri 75 diğeri ise 100 HP’lik güç üretiyor. 100 HP’lik versiyonu kullanmış olmama rağmen otomobilin daha fazla güce sahip olduğu kanaatindeyim. BlueHDi teknolojisiyle birlikte emisyon anlamında daha kabul edilebilir salınımlar yakalamak adına PSA Grubu bu modellerde güçleri biraz düşürme yoluna gittiği gözlemleniyor.

Benzinli versiyon ise üç silindirli 1.2 lt’lik ünite kullanılıyor. 82 HP gücündeki motora da 5 ileri manuel şanzıman eşlik ediyor.

 

 

Diğer Yazılar

Citroen cazip Aralık kampanyası

A’dan Z’ye 2015 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak modeller

Yeni Volvo S90 ile Yeni Sürüş Deneyimi