TEST: Volkswagen Golf 1.5 TSI

Segmentinde benchmark olarak kabul görmek, herkesin gözüne kestirdiği ve asla alt etmeyi başaramadığı bir model olmak ve bunu sürdürebilir kılmak gerçekten de çok kolay değil. VW’nin kompakt sınıftaki temsilcisi olan Golf, gerçekten de çok başarılı bir otomobil.

Yaman Yılmaz ve Volkan Demirkuşak ile yaptığımız YouTube söyleşisinde (Sürüş Zamanı YouTube Kanalı’nda) bu otomobili masaya yatırıp 45 yıllık geçmişine kısa bir yolculuk yaptık. Öncelikli olarak bu keyifli sohbetin olduğu videoyu izlemenizi öneriyorum.

Avrupa’da her yıl 500.000 kişi tarafından tercih edilen bir otomobilden bahsediyoruz. Hal böyle olunca da aslında yukarıda sıraladığım birçok kriter aslında Golf’ün ne denli doğru bir otomobil olduğunu da gözler önüne seriyor.

Eco-coasting

Yedinci nesil Golf, progresif tasarımı çizgisi,  yarı Premium algısıyla kompakt aile otomobili sınıfının en ağır toplarından biri olmayı başarıyor. 2012’nin sonlarında tanıştığımız bu kasa geçtiğimiz yıl makyajlandı ve Golf 7.5 olarak anılmaya başladı.

Ardından gelelim Golf’ün kaputu altında yer alan VW’nin yeni TSI motoruna. Aslında bu motoru Golf’ten önce Tiguan ve Arteon’da kullanma fırsatı bulmuştuk. Geçmişin 1.4 lt’lik motoru yerine artık Golf’e de 1.5 lt’lik TSI ünite can veriyor. Ayrıca bir de 1.0 lt’lik TSI seçeneğiniz var. R ve GTI’da kullanılan 2.0 lt’lik TSI’ı da unutmuş değiliz.

Aslında bakarsanız kağıt üzerinde 1.5 lt’lik motor size etkileyici gelmeyebilir. Ne de olsa eski motor ile benzer güç ve tork değerlerine sahip bir üniteden bahsediyoruz.

Fakat biraz daha teknik olarak incelediğimizde bu motorun neredeyse yüzde 7 daha verimli olduğunu söylemek mümkün. Daha düşük sürtünme ve daha yüksek basınç sayesinde otomobilin hızlanma değerleri daha iyi sonuçlar ortaya koyuyor. Değişken türbin geometrisi, silindir kapatma özelliği, yüksek sıkıştırma oranı ve hatta özel supap yönetim sistemi gibi niteliklerle bu motor aslında modern teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanıyor.

DSG ile satın alınan Golf 1.5 TSI ACT Bluemotion modelleri, sahip olduğu “eco-coasting” fonksiyonu sayesinde micro-hibrit olarak adlandırabilir. Sürücünün ayağını gazdan çekmesi veya hafif eğimli rampalardan inilmesi gibi durumlarda motoru otomatik olarak devre dışı bırakan sistem sayesinde Golf’ün 0,4 lt/100 km’lik bir yakıt tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor. Golf’ün fabrika verisi 100 km’de 5 lt dolayrında. Ki bu değeri gerçek yol şartlarında yakalamak hiç de zor değil. Ayrıca motor çok sessiz. Otomobil rölantide çalışırken dahi sesini içeride duymak oldukça güç. Zira bunda Golf’ün kabin izolasyonunun çok iyi olmasının da etkisi var.

1.5 lt’lik TSI ünite, yeterince hızlı ve son derece de yumuşak bir sürüş hissine sahip. Ayrıca gayet ekonomik. Hatta dizel verimliliğinde…

1 comments

Comments are closed.