Otomobilkolik
OTOMOBİL Seat TEST SÜRÜŞLERİ

TEST: Seat Leon 1.0 EcoTSI

SEAT Leon, yepyeni bir görünüme kavuştu ve tabir yerindeyse, tazelendi. Artık daha ince ve zarif çizgilere sahip ve yeni teknolojilerle karşımıza çıkıyor. Önden baktığımızda yeni farlar, ön tampon ve değişen yeni ön ızgara dikkati çekiyor.

Bunun yanında tabii bir de yeni motorlarla. SEAT Leon, Volkswagen Grup bünyesindeki ekürileri olan VW Golf, Skoda Octavia gibi rakiplerine göre düşük maliyetleri ve çok yönlülüğü sayesinde her zaman makul bir seçenek olmuştur.

Şimdi ise dizelleri kıskandıracak kadar ekonomik bir benzinli seçeneğe yer veriliyor. Hatırlarsanız, Leon ürün gamı içindeki en ekonomik benzinli seçenek 1.2 lt’lik TSI üniteydi. Fakat otomobilin yenilenmesinin ardından modeller arasında 1.0 lt’lik EcoTSI adı verilen 115 HP gücündeki Ecomotive’de eklendi. Bizler de merakla beklenen bu yeni üniteyi kullanmak için sabırsızlanıyorduk.

Oldukça teknolojik ve çevreci olan bu ünite, üç silindirli ve 999 cc hacminde ufacık bir motor. Sizler bu motorun nasıl bir karaktere sahip olduğundan bahsetmek istiyorum.

Öncelikli olarak kesinlikle kendini güçsüz ve şevksiz hissettiren bir yapısı yok. Aksine DSG şanzımanın da etkisiyle özellikle alt devirde oldukça canlı ve verimli.

Hatta 1.2 lt’lik üniteyle kıyasladığımızda bu motorun hem tork değeri hem de güç eğrisi çok başarılı değerler ortaya koymayı başarıyor.

Bunu kağıt üzerinde de görmek mümkün. 1.0 lt’lik TSI ünite tork ve beygir gücünün yanı sıra hızlanma ve maksimum hız gibi sonuçlarda da iyi veriler sunuyor. 1.0 lt’lik ünitenin belki en önemli dezavantajı, 4 ya da 5 kişiyle yapılan yolculuklarda zorlanabilme ihtimali olabilir diye düşünüyoruz.

Yol tutuş dinamikleri de her zamanki gibi son derece tatminkar. SEAT Leon bu sınıfın şüphesiz en efektif otomobillerinin başında geliyor.

Şimdi isterseniz yazının başına dönelim ve ufak bir dizel – benzinli kıyaslaması yapalım. Bildiğiniz gibi Leon bir de 1.6 lt’lik yine DSG şanzıman seçeneği de olan modeli bulunuyor. Bu otomobilin ortalama yakıt tüketim değeri 100 km’de 4.1 lt. ve 115 HP gücünde.

Tork değeriyse 250 Nm. 1.0 lt’lik benzer güçteki test aracımıza döndüğümüzde, tork değeri sadece 50 Nm daha az. Tüketim ise yine ortalama baz alındığında 100 km’de 4.4 lt. Dizel versiyonun 158.500 TL’den 1.0 lt’lik benzinli versiyonun 120.500 TL’den satıldığını düşünürsek sanıyorum ki burada bir çoğunuzun seçimini yepyeni benzinli seçenekten yana kullanacağını sanıyorum.

Bu otomobil sadece Style donanım ve DSG şanzımanla satılıyor.

Diğer Yazılar

Peugeot Türkiye 2019’u lider tamamladı

admin

Hyundai Tucson N Line Test Sürüşü

Ahmet Armağan

Mercedes, İki Yeni Cabrio Modelini Türkiye’de Satışa Sundu