VW Grup çatısı altındaki markalara baktığımızda herkesin bir misyonu var. Premium olan Audi, daha sportif kimliğe sahip olan isim SEAT, ortalama bir noktada olan Volkswagen ve son olarak daha ulaşılabilir olan ve en makul fiyata en fazla donanım sunan Skoda.
Yazı: Ahmet Armağan
Aslında bu yakın bir zamana kadar böyleydi evet. Ama artık Skoda, son dönemde yaptığı atılımlarla grup içinde gerçekten de oldukça öne çıktı.
Motor, şanzıman, yürüyen aksam kombinasyonları için bir şey söylemiyorum. Zaten hemen hepsi ortak olarak kullanılıyor. Fakat ayırt edici olan donanım, malzeme kalitesi, sürüş özellikleri gibi kavramlar Skoda’da artık çok üst seviyede. Hele ki tasarım. Bence VW’den dahi güzel, sportif ve dikkat çekici tasarımlar ortaya çıkıyor. Bunun en iyi örneklerinden biri de Karoq.
Kodiaq, hatırlasanız ilk tanıtıldığında oldukça beğenilmişti. Halen de beğeniliyor fakat hemen herkese hitap edebilen bir SUV değil. Özellikle kadın sürücüler için bence fazla büyük. Ayrıca yakıt tüketimi de bir hayli yüksek. Hele ki dört tekerlekten çekişliyse… Fakat Karoq hem oranları hem de teknik özellikleriyle gerçekten de biçilmiş kaftan!
Karoq’da üç farklı motor seçeneği
Skoda Karoq, ülkemizde ikisi benzinli ve biri dizel olmak üzere toplam üç farklı motor seçeneğiyle satın alınabiliyor. Benzinli motorlar 1.0 lt turbo 115 HP ve 1.5 lt 150 HP seçeneklerinden oluşurken, dizel motor olarak ise 115 HP 1.6 TDI dizel ünite yer alıyor. 1.0 litre benzinli ve 1.6 litre dizel motor seçeneklerini, altı ileri manuel veya yedi ileri DSG otomatik vites kutusu ile satın almak mümkün. Bununla birlikte 1.5 lt TSI benzinli motor sadece DSG otomatik şanzımanla satılıyor.
Bugünkü test otomobilimiz de ürün gamının en üst seviyesinde bulunan DSG şanzımana sahip versiyon…
Karoq, tasarım anlamında sportif, keskin ve sert çizgilere sahip bir otomobil. İlk bakışta markanın elmas olarak adlandırdığı tasarım diliyle şekillendirilen farlar, kordon çizgileri ve markanın kimliğini oluşturan ön ızgara göze çarpıyor.
Far grubunun alt kısmında bir bant gibi yer alan lambalar ise, hem sinyal hem de gündüz sürüş farları olarak ikiz fonksiyona sahip. Yine tamamen LED teknolojili olan ve “viraj fonksiyonu”na da sahip sis lambaları ise farların altında yer alıyor. Şişkin çamurluklar otomobile daha kaslı ve güçlü bir görünüm sunarken, Arka taraftaki yatay tasarım dili genişli algısını ortaya koyuyor.
Skoda Karoq boyutları
Karoq’un boyutlarına baktığımızda 4.382 mm uzunluğa, 1.841 mm genişliğe ve 1.605 mm yüksekliğe sahip. Bu boyutlar otomobilin iç mekanına da yansıyor.2638 mm’lik aks mesafesi, arka koltuklarda 69 mm’lik bir diz mesafesi anlamına geliyor.
Bagaj hacmi ise 521 lt. Bu sınıf için yeterli mi sorusu akla geliyor olabilir… Daha fazla yükleme alanı sunan rakipler yok değil. Ama buradaki avantajlarda biri de, üç bağımsız arka koltuktan oluşan “VarioFlex” sistemi, tüm koltukların tamamen çıkarılmasına olanak tanıyor olması…
Kabinde gerçekten de kaliteler malzemelerden oluşan sportif, teknoloji ve çekici bir hava var. Opsiyonel olarak sunulan spor koltuklar, yüksek çözünürlüklü multimedya sistemi ve tamamen dijital gösterge paneli ise, bir Skoda modelinde ilk kez kullanılıyor. Orta konsolda yer alan “Telefon kutusu” (Phonebox), akıllı telefon ve diğer teknolojik araçların şarj edilmesini sağlıyor.
Karoq’un sürüş özelliklerine baktığımızda, 1.5 lt’lik silindir kapatma özelliğine sahip (ACT) motor 150 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor. Bu gücü de yere 7 ileri DSG şanzımanla aktarıyor. Aracın 0’dan 100 km/s hıza ulaşması bu sayede 8.5 sn olarak gerçekleşiyor.
Karoq yakıt tüketimi nasıl?
Bu güçlü benzinli motor, Karoq’yu çekebilecek kadar güçlü hissediyor. Sadece yüksek beygirler sunmakla da kalmıyor, dizellerden daha rafine gibi görünüyor. Karoq fabrika verilerine göre şehir içinde 6.8 lt / 100 km ortalama yakıt tüketimine sahip. Fakat sürüşte bu değerleri yakalamak çok da kolay değil.
Hareket halindeyken Skoda, Fransız rakiplerinden daha keskin hisler ortaya koyuyor. Direksiyon ağırlığı yerinde, duyarlı ve yön değiştirirken de oldukça çevik. Bu, Karoq’un sert süspansiyonlara sahip olduğu anlamına geliyor ve bu arka tarafta da biraz hissediliyor. Temponuzu arttırdığında da Karoq’un vücut kontrolü kendini daha fazla belli ediyor.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Karoser
4 kişilik, 5 kapılı SUV, uzunluk x genişlik x yükseklik 4382 x 1841 x 1628 mm, Aks mesafesi 2638 mm, Boş ağırlık 1393 kg
Güç aktarımı
Önden çekişli, 7 ileri otomatik şanzıman
Motor
Sıralı dört silindirli motor, turbo, benzinli, silindir hacmi 1498 cc, maksimum güç 150 HP 5000 d/d, maksimum tork 250 Nm, 1500 d/d.
Performans
0-100 km/s .9.0 sn
Maksimum hız 203 km/s
Ortalama tüketim 5.6 lt/100 km
Fiyatlar:
KAROQ | 1.5 TSI ACT 150 PS DSG Premium | 233.900 TL |
1.6 TDI SCR 115 PS DSG Premium | 238.400 TL | |
1.6 TDI SCR 115 PS DSG Prestige | 257.900 TL |