BMW Bannerı
Otomobilkolik
Nissan OTOMOBİL TEST SÜRÜŞLERİ

TEST: Nissan Qashqai 1.5 DCI Deneyimi

nissan1

SUV sınıfı uzun yıllardır belli özelliklerden yaratılmış otomobillerle anılıyordu. Bu sınıfta bir otomobilde ilk akla gelenler şüphesiz; arazi özellikleri, dört tekerlekten çekiş yapısı, yüksek karoseri ve geniş kullanım alanlarıydı. Kimileri böyle bir otomobili yetenekli arazi özellikleri için, kimileriyse yüksek bir otomobil kullanmak ve geniş kullanım alanlarından faydalanmak için tercih ediyordu. Gelişen segmentler ve otomobil dünyasındaki farklı tasarımlar her segmentin çok farklı noktalara gitmesine neden olduğu gibi, SUV’lar da bu değişim sürecinden nasibini aldı ve ortaya “crossover” adında SUV bağlantılı bir segment çıktı.

Burada mantık tamamen yüksek bir araç hissini binek otomobil özellikleriyle bağdaştırmaktan geçiyordu. Araç bir SUV gibi görünse de, otomobil kimi zaman iki tekerlekten çekişli olacak, motorlarıyla devasa sekiz silindirliler yerine bildik bir kompakt hatchback gibi (1.6 lt’ler vb…) küçük hacimlerle karşımıza çıkacaktı.Aslında geçmiş yıllarda buna benzer modeller üretildi, fakat kompakt segment içinde bunun en başarılı ve ses getiren örneği 2007 yılında Nissan Qashqai’nin satışa sunulmasıyla birlikte oldu. Ve bu güne kadar yaklaşık 2 milyon adetlik satış ile bu segmentin de lideri konumuna geldi.

İlk jenerasyon çok sevildi ve ta ki geçen yılın sonuna kadar bantlarda kaldı. Arada ufak bir makyaj operasyonu geçiren Qashqai bugün yeni nesli ile karşımızda duruyor. Henüz otomobili görmeden önce fotoğraflarına baktığımda yeni nesil tasarım dilini çok beğenmediğimi ve ilk jenerasyonun yerini tutar mı acaba? konusunda tereddütüm vardı. Fakat otomobili ilk kez yapılan tanıtım toplantısında gördüm ve bu ön yargımın kırıldığını ifade edebilirim. Ardından şimdi yapacağımız sürüş izlenimiyle birlikte yeni Nissan Qashqai ile ilgili tüm düşüncelerim değişti. Çünkü önceki nesil ile çok uzun kilometreler yaptım ve otomobili yakından tanıyordum. Bu otomobilin değişen tüm yönlerini net bir şekilde fark edebilmek içinse bu elimde iyi bir referans olacaktı.

nissan3

Yeni Nissan Qashqai 1.5 DCI

Yeni Nissan Qashqai 1.5 DCI tasarım yönü ile kesinlikle daha yenilikçi ve premium bir görünümle bezenmiş. Aerodinamik özellikleri ön planda olan Qashqai’nin 0.32’lik sürtünme katsayısı öne çıkıyor. Qashqai’de ilk kez kullanılan Aktif Aerodinamik Kontrol Sistemi sayesinde ihtiyaç halinde radyatöre gelen hava akımını kapatarak Qashqai’nin aerodinamik etkinliğini maksimize ediyor. Hız saatte 30 kilometrenin üstüne çıktığında Aktif Aerodinamik Kontrol Sistemi otomatik olarak kapanıyor ve ancak sensörler motorun soğuması gerektiğini algıladığında açılıyor.

Yeni Qashqai’nin boyutlarına baktığımızda; bir önceki modele göre 20mm daha geniş, 47mm daha uzun ve 15mm daha alçak olarak karşımıza çıkıyor. Yüksekliği 15mm azalmasına rağmen, ön ve arka baş mesafesi 10mm artırılmış ve bu iç mekânda fark edilir bir şekilde hissediliyor. Ayrıca Qashqai’nin içine bindiğiniz anda kalite anlamında sınıf atladığını söylemek mümkün, bu çok aşikâr. Hem iç mekândaki malzeme kalitesi hem de tasarım dili bunu çok iyi yansıtıyor. Aynı zamanda bu büyüme iç hacme de yansımış ve kabindeki ferahlık direksiyona oturduğunuz anda fark ediliyor.

Direksiyon demişken isterseniz sürüş hissinden biraz bahsedelim. Yeni Nissan Qashqai’nin altyapısı eski platformun geliştirilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Nissan’ın Renault ile ortak olarak kullandığı CFM adındaki bu platform, Avrupa’da revize edilmiş ve geçmişe göre otomobili daha konforlu hale getirmiş. Bunda şüphesiz yenilenen çift pistonlu amortisörlerin de payı büyük. Bu amortisörler özellikle bozuk zeminlerde darbeyi sönümleme adına oldukça başarılı ve kabindeki sarsıntıyı optimum düzeye indiriyor. Direksiyon da yeni Qashqai’yi de değişen sürüş özelliklerinin başında geliyor. Birçok markanın yer verdiği elektronik destekli direksiyon burada da karşımıza çıkıyor. Fakat direksiyonun tepkisi, sürüş hissine kattığı anlam eskiye oranla daha yapay.

Yeni Qashqai 1.5 DCI, ülkemize benzinli motorda giriş seviyesinde artık 1.6 lt atmosferik yerine 1.2 lt’lik kompresörlü modelle geliyor. Dizeller ise yine 1.5 lt dCi ve 1.6 lt dCi olarak satışa sunuluyor. Test otomobilimiz bildik 1.5 lt’lik dCi motora sahipti ve şanzıman 6 ileri manuel olarak yer alıyor. Bu şanzıman kısa oranlara sahip fakat vites yolları eski modelde daha kısaydı ve bu da sportif sürüş hissini destekliyordu. Motor ise ufak bir revizeden geçirilerek artık daha sessiz ve sadece 99 CO2’lik bir karbon salınımı yapıyor. Yeni Qashqai’nin sürüşündeki büyük değişimin yanı sıra teknolojik anlamda da otomobil bir dizi yenilikle var.

Yeni Nissan Qashqai 1.5 DCI Güvenlik Kalkanı Sistemi

nissan4

Bunların başında; Güvenliği maksimize eden; Nissan Güvenlik Kalkanı, 7 inçlik yeni Nissan Connect, LED farlara sahip yeni Xenon sistemi geliyor. Biz yeni Qashqai’yi çok beğendik ve sınıfındaki rakiplerin de işinin çok zor olduğunu düşünüyoruz. Geniş motor ve şanzıman seçeneklerinin yanı sıra mantıklı bir noktaya konumlandırılmış olan fiyat skalası Qashqai’yi yine sınıfının lideri yapabilir.

Fotoğraflar: Savaş Yılmaz | savas@oanfotograf.net

Diğer Yazılar

Lenovo, Ducati takımının teknoloji ortağı olmayı sürdürecek

admin

2.EL TEST: Dacia Duster 1.5 dCi 4X2 (2010-2018)

admin

Petrolün ne kadar ömrü kaldı?

Ahmet Armağan