Güney Koreli üretici Hyundai markasının 1994 yılından beri üretimde olan modeli Accent, üretildiği 16 senedir markanın en çok satılan modellerinden biri olmayı başardı. Özellikle fiyat konusunda rakiplerinden daha pahalı bir yere kendini konumlandıran Accent, bu ayrıcalığını dizel-otomatik kombinasyonuyla da pekiştiriyor.
Yazı: Özerk Ihlamur | Fotoğraflar: Savaş Yılmaz
Türkiye’nin en çok otomobil satılan segmentlerinden biri aslında B segmenti. Özellikle filo satışlarında çok büyük bir pay sahibi olan bu segmentin en iddialı modellerinden birini bu ay konuk ettik. Hyundai Accent,selefi Excel’den aldığı bayrağı her zaman üstte tutmayı başarmış bir model oldu. Güney Kore,Hindistan,Rusya ve İran’la birlikte ülkemizde de üretilen Hyundai Accent, benzinli modellerinde sunduğu otomatik şanzımanın yanında artık dizel modellerinde de yeni geliştirdiği 7 ileri çift kavramalı DCT şanzımanı sunmaya başladı.
DCT:
Öncellikle DCT nedir kısaca ona bir bakalım. Şanzıman millerinin biri 2., 4., 6. ve geri vites için diğeri ise 1., 3. ve 5. vites için kullanılıyor. Paralel şekilde çalışan bu iki milden biri bir sonraki vitesin geçişini hazırlarken diğer mil halihazırda geçirilmiş olarak aracın hareket etmesini sağlıyor. Şanzıman Kontrol Ünitesi tarafından kontrol edilen elektrik motorlu aktivatörler vites geçişlerini ve debriyaj kavramasını gerçekleştirerek, süratli ve kusursuz vites geçişleri sağlıyor ve normal (tork konvertörlü) otomatik şanzımanlara kıyasla minimum verim kaybı ile tork iletimini kesilmeden gerçekleştiriyor.
Daha önce benzinli motorlarla sunulan bu şanzıman artık 1.6 CRDi dizel motorla da sunulmaya başlandı. Hyundai Accent Blue modelindeki 136 HP güç ve 300 Nm tork sunan 1.6 CRDi motorun gücünü ön tekerleklere başarılı bir şekilde ileten şanzımanın, vites geçişleri sarsıntısız ve hızlı. Fazla dur-kalklarda çoğu çift kavramalı gibi ısınma problemi yaşayan şanzımanın, yakıt tüketimini yüzde 20 oranında düşürdüğü iddia ediliyor. Hyundai Accent Blue’nun performansını başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Zaten fabrika verisi 10 saniye olarak verilen 0-100 km/s hızlanma verisi de beni doğruluyor.
Bu sınıfta araç alacak olanların en fazla dikkat ettikleri konu olan yakıt tüketimine geldiğimizde ise Hyundai Blue’nun şanzıman konforu ile birlikte ekonomik bir otomobil de olduğunu söyleyebiliriz. Fabrika verisi şehir içi yakıt tüketimi 100 kilometrede 5.7 litre olarak verilmiş. Araç bizde kaldığı süre boyunca da 6.5 litrenin üstüne çıkmadı. Ortalama yakıt tüketimi ise yine fabrika verilerine göre 4.6 lt/100 km olarak verilmiş.
Hyundai Accent Blue modelinin süspansiyonları orta sertlikte ayarlanmış. Aracın darbe emişleri başarılı fakat Accent Blue yumuşak bir araç değil. Bozuk yollarda sarsıntılı yolculuklar yapabiliyorsunuz.Yol tutuşunu başarılı bulduğumuz aracın,hafif ayarlanmış direksiyonu yolu hissetirmede pek başarılı sayılmaz. Fakat direksiyonun yumuşaklığı şehir içi sürüşlerde işinizi kolaylaştırıyor. Bütün donanım paketlerinde standart olarak sunulan ESP ise markanın güvenliğe verdiği önemi göstermesi açısından önemli.
Hyundai Accent Blue İç Mekan Tasarımı
Aracın kabin tasarımını şık bulduğumu belirtmeliyim. Sert plastik malzemelerden oluşan konsolun kalite hissi eksik olsa da,işçilikte fazla bir sıkıntı bulunmuyor. 6 inçlik dokunmatik bilgi-eğlence ekranı ipad ve iphone uyumlu. Ekrana alışması biraz zaman alsa da,belli bir süre sonra kullanması pratikleşiyor. Gösterge panelinin de tasarımı şık ve okunaklı.
Hyundai’nin her ne kadar rakip olarak görmese de bana göre en fazla rekabet ettiği modeller Fiat Linea ve Renault Symbol’ün fiyatları Accent Blue’ya göre oldukça düşük. Fakat her iki rakip modelin benzinli versiyonlarında dahi otomatik şanzıman sunmuyor. Donanım olarak Accent Blue’nun gerisinde kalması fiyatların arasındaki farkı açıklıyor. Başta da dediğimiz gibi Accent Blue özellikle dizel-otomatik kombinasyonuyla artık sınıfını geçmişe benziyor.
Hyundai Accent, Accent, test sürüşü, Accent test sürüşü, dizel otomatik, Hyundai dizel otomatik testi, Hyundai dizel otomatik nasıl, Accent dizel otomatik nasıl