Elektrikli ve elektrik destekli otomobiller iklim dostu olduğunu kanıtladı

Almanya’da Ulaştırma Mühendisliği Derneği’nin uzmanlarından oluşan bir panel, elektrikli otomobiller, plug-in hibritler (benzin/dizel) ve geleneksel motorlu otomobillerin (dizel/petrol) yaşam döngüsü değerlendirmesini karşılaştırdı. Çalışma, çeşitli kompakt otomobil sürüş konseptlerinin çevresel etkilerini analiz etti.

Temel sonuç, kompakt elektrikli ve elektrik destekli otomobillerin (örneğin VW ID.3, Ford Focus, Toyota Corolla, VW Golf gibi modeller) geleneksel tahrik sistemlerine sahip olanlara göre 90.000 km sonunda daha çevre dostu olduğunu gösterdi.

VDI mühendisleri ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) ile yapılan işbirliği sonucunda gerçekleştirilen uzun vadeli analizde, 200.000 kilometrelik elektrikli ve hibrit araçların karbon ayak izi açısından en iyi performansı sergilediği belirlendi. Onları, fosil yakıtlarla çalışan dizel ve benzinli araçlar takip etti.

VDI Otomotiv ve Ulaştırma Mühendisliği Derneği Başkanı Joachim Damasky, “Otomobillerin yaşam döngüsü değerlendirmesinin tam olarak nasıl yapılacağı, üretim yeri, aracın ve bileşenlerinin üretiminde kullanılan enerji karışımı, yolda kullanılan tahrik sistemi ve enerji tüketimi gibi birçok faktöre bağlıdır. Tahrik teknolojisinin kaynak yoğun üretimi nedeniyle, e-arabalar ve hibrit araçlar ekolojik bir sırt çantasıyla başlar çünkü batarya üretimi günümüzde hala neredeyse sadece Asya’da gerçekleşmektedir. Uzun vadede, e-otomobiller ve hibrit motorlu araçlar yaşam döngüsü değerlendirmesinde üstünlük sağlayacaktır,” ifadelerini kullandı.

Damasky, “Almanya’da daha çevreci bir mobilite için acilen yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılması, yeşil akü üretiminin geliştirilmesi ve mevcut araçlar için sürdürülebilir yakıtların üretilmesi gerektiğini vurguladı. Bataryaların ve birincil malzemelerin yeşil üretimi, ekolojik ayak izini azaltacak ve e-mobiliteyi gerçekten çevre dostu hale getirecektir,” diye devam etti.