Anadolu Isuzu, plastik yerine çay liflerinden elde edilen çevreci biyokompozit malzemeleri kullanmayı hedefliyor

Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, sürdürülebilirlik, Ar-Ge ve inovasyon hedefleri doğrultusunda Komporize girişimi ile yaptığı iş birliğinde araç üretiminde doğaya zarar vermeyen geri dönüştürülebilir biyokompozit malzeme kullanımı çabalarına destek veriyor. Rize’de faaliyet gösteren Komporize’nin bölgedeki çay hasat ve işleme süreçlerinde ortaya çıkan çay liflerinden geliştirdiği biyokompozit malzeme, birçok alanda plastik yerine kullanılabilecek çevreci, sağlam ve güvenilir bir alternatif sunuyor. 

Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, sürdürülebilirlik, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki öncü nitelikteki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Anadolu Isuzu, Çayırova’daki modern tesislerinde üretimini yaptığı araçlarda, doğaya zarar vermeyen biyokompozit malzemelerin kullanımına ilişkin denemelerini başarıyla tamamladı. Bir start-up girişimi olan Komporize ile iş birliğine giden Anadolu Isuzu, çay liflerinden elde edilen geri dönüştürülebilir biyokompozit malzemeyi araçlarında kullanmak için çalışmalarını sürdürüyor. 

Karadeniz bölgesinde her yıl çay hasat sezonu boyunca çay işleme tesislerinde üretim süreçlerinde ortaya çıkan onbinlerce ton çay lifi, ekonomiye herhangi bir katkısı olmadan atık olarak bertaraf ediliyor. Anadolu Isuzu, atık çay liflerinden elde edilen bu malzeme ile geliştirilen parçayı, öncelikle otobüs sektörünün en prestijli yarışma organizasyonu olan Sustainable Bus Award (Sürdürülebilir Otobüs Ödülü) 2022’de ‘Yılın Otobüsü’ unvanını alan Kendo otobüslerin hava kanalında denemeye başladı. 

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: 

 “Anadolu Isuzu olarak sürdürülebilirlik bizim en temel önceliklerimizden biri. İnovasyonu ve sürdürülebilirliği odağımıza alarak öncü nitelikte uygulamalara imza atıyoruz. Hem üretimini yaptığımız araçların, hem de tüm üretim ve faaliyet süreçlerimizin çevreye etkilerini en aza indirmek üzere yenilikçi çözümlere odaklanıyoruz. Genç ve yetenekli bir girişimci ekibin kurduğu Komporize ile başlattığımız işbirliği ile geliştirdiğimiz biyokompozit malzemelerin çevreci ve sağlam bir alternatif olabileceğini gördük. Önümüzdeki dönemde bu çevreci biyokompozit malzemelerin kullanılabileceği alanların çeşitliliğini artırmayı ve bu alanda sektörümüze öncülük ederken çevreye katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Anadolu Isuzu, bir süre önce iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerine karşı çabaları destekleyen uluslararası Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne (SBTi) ve ticari araç sektöründe 2040 yılına kadar yeni kamyon ve otobüs satışlarında yüzde 100 sıfır emisyon hedefini destekleyen “Drive to Zero” inisiyatifine katılmıştı.