BMW Bannerı
Otomobilkolik
Skoda TEST SÜRÜŞLERİ

2022 Skoda Fabia 1.0 TSI DSG Test Sürüşü

2022 Skoda Fabia 1.0 TSI DSG Test Sürüşü için direksiyona geçiyoruz. Çek üretici, ilk modelin 1999’da piyasaya çıkmasından bu yana 4,5 milyon adedin üzerinde Fabia üretti. İlk başlarda uygun fiyatlı ve pratik bir seçim olan Fabia, bugün segmentindeki tüm rakiplere kök söktürecek kadar iddialı.

Yeni Fabia’nın derisi altında eski modele göre önemli değişiklikler var. Dördüncü nesil Fabia, VW Polo ve SEAT Ibiza tarafından birkaç yıldır kullanılan Volkswagen Group MQB-A0 platformuna geçti. Bu tabii ki onu sürüş anlamında bir kademe ileri taşıyan en önemli gelişme.

Kısaca tasarım özelliklerine bakarsak, dinamik ve atletik çizgiler hemen göze çarpıyor. Fabia’nın ön kısımını altıgen ön panjurla birlikte keskin ve daralan ön farlar domine ediyor.

MQB-A0, eski PQ26 platformuna göre pek çok avantaj sağlıyor. Sadece eski versiyondan daha rijit olmakla kalmıyor, aynı zamanda daha zarif bir sürüş hissi ile artan yol tutuşu ve güvenlik unsurlarının da iyileşmesine neden oluyor. Önceki nesle göre 94 mm artışla 2,552 mm aks aralığına sahip Fabia’nın genişliği 48 mm artarak 1,780 mm oldu. Aynı zamanda yeni Fabia, 8 mm daha alçak olarak tasarlandı.

Sonuç olarak, yeni model öncekinden 111 mm daha uzun olmasına rağmen, kabaca aynı ağırlığa sahip. Bu ekstra uzunluk, Fabia’nın kabinine de iyi bir şekilde yansıyor. Fabia’nın içi oldukça geniş. Bu da geleneksel bir C-Hatchback için bütçenizi zorlamanıza gerek kalmayacağını düşündürebiliyor.

Kalite hissi de son derece başarılı. Octavia ne kadar VW modellerine yakın bir kaliteye sahip ise yeni Fabia’da artık bu durumun gerisinde kalmıyor. Kabindeki sade ve mantıklı yerleşim düzeni kullanışlı görünüyor. Ön paneldeki kumaş döşeme, akıllı bir dokunuş hissi veriyor.

Bilgi eğlence sistemine baktığımızda VW Grubu’nun bu anlamdaki en yeni teknolojisine sahip. Grafikleri oldukça keskin ve gayet güzel görünüyor. Fakat menüler arası geçişlerde bazı noktalarda yüklemelere yanıt vermesi gecikebiliyor. Ayrıca dokunmatik hissiyatı da son derece iyi.

Fabia ülkemizdeki bildik 1.0 lt’lik TSI motor seçeneğiyle satılıyor. Manuel şanzıman 95 HP iken, bugünkü test aracımız olan 7 ileri DSG versiyonu 110 HP. 200 Nm’lik tork değerine sahip olan ünite sadece 4.6 lt / 100 km’lik tüketim sunuyor. Bu motorun pürüzsüz bir sürüşü var. Ara hızlanmalarda da son derece atak bir tepki ortaya koyuyor.

Test otomobilimizde birçok dikkat çekici ekstra donanım bulunuyor. Bunların başında da şüphesiz Phoenix Turuncu rengi geliyor. Ayrıca yine opsiyonel olarak sunulan 18 inçlik Libra jantlar çok sportif. Tabi bu jantlar sürüşü bir hayli sertleştirdiği için bozuk zeminlerde konforun biraz olsun eksilmesine neden olabiliyor.

Fabia’yı Colour Concept adı verilen özel bir seçenek ile tercih edebiliyorsunuz. İki farklı renkle kombine edilebilen gövde renkleri, otomobili daha şık ve kişiselleştirebilmeye olanak sağlıyor. Colour Concept Siyah veya Colour Concept Gri’den birisi tercih edildiğinde gövde rengi, tavan, A sütunu, ayna kapakları ve jantlar tercih edilen Colour Concept renginde geliyor. Bu özel versiyonda aynı zamanda renkli jantlar 17 inç olarak tercih edilebilerek otomobilin dinamik duruşu desteklenebiliyor.

Diğer Yazılar

Skoda, 2026’ya kadar dört adet tamamen elektrikli araç sunacak

Ahmet Armağan

Yeni Skoda Kamiq ve Scala nasıl olacak?

Ahmet Armağan

Land Rover Discovery Sport Test Sürüşü