BMW Bannerı
Otomobilkolik
TEST SÜRÜŞLERİ Toyota

2022 Toyota Yaris Test Sürüşü

2022 Toyota Yaris Test Sürüşü…Bugün direksiyonuna geçtiğimiz dördüncü jenerasyon Yaris’in geçmişine baktığımızda, ilk nesil ile tanışmamız 1999 yılına dayanıyor. 2005 yılına kadar üretilen bu model, yuvarlak hatlara sahip şirin bir şehir otomobiliydi. Ardından gelen ikinci jenerasyon ise ilk nesle oranla daha sert hatlara sahipti ve 2013 yılına dek üretildi. 

Yaris’teki büyük değişim aslında 2013 yılında yaşandı. Otomobil tamamen başka bir kimlikle ve artan konfor özellikleriyle ön plana çıkıyordu. Sonrasında gelen makyajla birlikte de bu değişim adeta perçinlendi. Fakat sürüş dinamikleri anlamında Yaris, B-segmentinin güçlü rakipleriyle başa çıkmakta zorlanıyordu. 

Güncel Toyota Fiyatları için tıklayın

Buraya tekrar döneceğiz. Fakat bir konuyu açıklığa kavuşturmakta fayda var. Eğer bir markanın motorsporları departmanı var ve o marka hangi branşta olursa olsun başarılar elde ediyorsa bu mühendislik mutlaka yol otomobillerine de yansıyor.

Toyota uzun yıllardır motorsporlarının hemen her alanında var olan bir marka. Fakat son yıllarda Yaris’le birlikte WRC’ye dönmelerinin ardından başarılarda arka arkaya gelmeye başladı. Dördüncü nesil Yaris’in gelişimde de motorsporları departmanını payı oldukça fazla. Bir noktaya yere geri dönersek yeni Yaris, sürüş dinamikleri anlamında büyük bir değişime uğramış. Yola ilk çıktığımız anda bu fark ediliyor. Otomobilin sürüş ve oturma pozisyonu eskiye göre çok daha iyi bir şekilde ayarlanmış ve ağırlık merkezi de yeniden konumlandırılmış. 

Tasarım

Tasarım olarak çok agresif, göze çok hoş görünen bir havası var. Özellikle de ön bölümde. Sürüşü gibi çevik duruyor. Yaris, yeni GA-B platformuyla üretiliyor ve bu da dingil mesafesinin 50 mm artmasıyla daha fazla yaşam alanı anlamına geliyor. Kabin eskiye göre daha ferah. Oysa ki aracın boyunda bir değişiklik yok. Kabindeki tasarım da oldukça sportif. Yumuşak dokular, ambiyans aydınlatmaları ve sürücü odaklı konsol. Görüş açılarının da iyileştirildiği Yaris’te, 286 lt’lik bir yükleme alanı bulunuyor. 

Evet sürüşte büyük değişim olduğunu söylemiştik. Bunda şüphesiz bir önceki modele göre yüzde 37 daha sert bir şasi ve 12 mm daha düşük ağırlık merkezinin de payı büyük. 

Yeni Toyota Yaris 1.5 motor nasıl?

Yaris’te yeni bir motorla birlikteyiz. Tabii ki Hybrid versiyonu da var. Fakat bugünkü test otomobilimizde 1.5 litrelik Dynamic Force benzinli motora yer veriliyor. 125 HP güç ve 153 Nm tork üreten 3 silindirli motor, W-CVT şanzıman ile gücünü yere veriyor. Her ne kadar bu şanzımanı pek sevmiyor olsak da, Japonlar CVT şanzımanlara çok güveniyor. 

Giriş seviyesinde olan test otomobilimiz size biraz boş gelebilir. Fakat 194 bin 500 TL’lik fiyatı gerçekten de artık makul seviyelerde. X-Pack donanım tercihiyle daha dolu bir otomobile tabii ki sahip olabilirsiniz. 

Toyota, Yaris’e Toyota Safety Sense 2.5’i adapte etti. Kamera ve radar sistemiyle çalışan yeni nesil sistem, yeni özellikler ön plana çıkıyor. Yaya ve bisiklet algılama özelliğine sahip Ön Çarpışma Önleyici Sistem, Kavşaklarda Çarpışma Önleyici Sistem ve Acil Durum Yönlendirme Desteği yer alıyor.

Diğer Yazılar

Toyota Çekya’daki fabrikada Yaris modelini üretecek

admin

Toyota Aygo X özellikleri neler? Ne zaman çıkacak?

Ahmet Armağan

Toyota hibrit araç satışlarında 16 milyon adedi aşmayı başardı

Ahmet Armağan