BMW Bannerı Tiguan Bannerı
Otomobilkolik
Citroen OTOMOBİL TEST SÜRÜŞLERİ

2020 Citroen C5 Aircross 1.6 THP test sürüşü

Citroen uzun yıllardır zarafet ve konfor yönüyle ün yapmış bir marka. 50’lı yıllarda meşhur DS ile başlayan bu serüven günümüzde de sürüyor. Fransız marka PSA çatısı altında Peugeot’dan farklı olarak yumuşak ve konforlu süspansiyonlarıyla birlikte rahat koltukları ve sessiz sürüşüyle ön plana çıkıyor.

Citroen markası bu saydığım tüm özellikle son yıllarda ürettiği tüm modellerde sunuyor. Bunun son ürünü de Peugeot 3008 ile aynı platformu paylaşan markanın yeni SUV’u C5 Aircross. Aslında bu markanın ilk SUV’u değil. 2007 ila 2012 yılları arasında C-Crosser adını taşıyan bir kompakt SUV daha üretilmiş ama beklenen ilgiyi görmedi. 

Bugün markanın eli daha güçlü ve tasarım olarak da kesinlikle daha çekici. Dıştan baktığınızda kaslı görünümü onu diğer SUV’lardan ayırmaya yetiyor. Otomobilin uzunluğu 4.5 metreyi bulurken, Citroen’e özel Airbump tasarım öğeleri de bu kimliği güçlendiriyor. C5 Aircross yerden yüksekliği 23 cm ve çift renk tavan barları ve akıcı tasarımı ile bu kimlik tam olarak yerini buluyor.

Konfor kabinde başlıyor

Kabine geçtiğimizde ise yatay bir tasarım dilinin kullanıldığını görüyoruz. Markanın sloganındaki “comfort class” kavramı otomobilin içine oturduğunuz anda başlıyor. Koltuklar son derece rahat ve sizi gerçekten de iyi bir şekilde sarıyor. Kalite malzemeler dikkati çekerken, hemen direksiyonun arkasındaki 12.3 inç’lik TFT ekran gözüme çarpıyor. Kişiselleştirilebilir olan bu ekrana hemen yan taraftaki 8 inç yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekrana sahip multimedya ünitesi eşlik ediyor. Bu ekrandan sadece müzik kontrolleri değil, aynı zamanda klima ve araç ayarlarına da erişim sağlayabiliyorsunuz. Konsol modern bir görünüm sergilerken, aynı zamanda kabin içi ergonomiyi destekliyor. 

Benzinli motor oldukça performanslı

Sürüşe geçmeden önce C5 Aircross’un motor seçeneklerine bir bakalım. Yeni SUV, iki motor seçeneği ile yollara çıkıyor;1.5 BlueHDi 130 HP, 1.6 PureTech ise 180 HP güç üretirken her iki motor da yeni EAT8 tam otomatik şanzıman ile satışa sunuluyor.

Biz bugün 1.6 lt’lik 180 HP gücündeki PureTech modelini kullanıyoruz. 

Ben bu motoru daha önce ilk kez yeni Peugeot 508’de kullanmıştım. Bu ünite oldukça verimli ve tatminkar bir performansa sahip. EAT8 şanzımanı sayesinde hızlanması soluksuz bir şekilde gerçekleşiyor. Eğer ki sakin bir kullanım stilin var ise o oranda da ekonomik. Bence C5 Aircross’la da iyi bir ikili oluşturmuşlar. Tabii daha ekonomik bir seçenek isteyenler dizel versiyonu tercih edebilir. Bu motor da tamamen yeni. 

Sessiz sürüş

C5 Aircross ile yola çıktığınız anda hemen otomobilde sessizliği fark ediyorsunuz. Otomobil asfalt üzerinde beklediğimizden çok daha sessiz. Yol gürültüsünü içeri yansıtma konusunda çok iyi bir izolasyon çalışması yapılmış ve özellikle bozuk zeminler ve engebeli yollarda da Citroen Advanced Süspansiyon çok başarılı işler ortaya koyuyor. Sistem genel olarak şöyle çalışıyor. Geleneksel süspansiyon sistemi, amortisör, yay ve mekanik bir stoperden oluşurken, kademeli hidrolik destekli süspansiyon sistemine biri geri tepme ve diğeri sıkıştırma olmak üzere iki hidrolik yastık daha ekleniyor.

Böylece süspansiyon ihtiyaç durumuna göre iki aşamalı olarak çalışıyor. Küçük darbelerde tek başına çalışan yay ve amortisör hidrolik sistemin desteğine gereksinim duymasa da hidrolik sistem süspansiyon yolunu uzatmak üzere yine de görev yapıyor. Tabii bu kadar yumuşaklıktan bahsetmişken otomobil dinamik sürüşe ihtiyaç duyduğunuzda da asla ödün vermiyor. 

Arka koltuklar hareketli

Kabindeki konfor sadece ön tarafta olanlar için geçerli değil. Üç adet bağımsız arka koltuk ve sınıfının en büyük bagaj hacimlerinden biri de C5 Aircross’un listesinde yer alıyor. İleri-geri kaydırılabilen ve katlanan kızaklı arka koltuklar, kullanım şekline göre 580 ile 720 litre arasında değişen geniş bir bagaj hacmi sunuyor.

SUV denildiğinde geçmişte otomobilin dört tekerlekten çekişli olması önemli bir özellikti. Fakat bu artık çok geride kaldı. Kullanıcılar için SUV’ların çok daha fonksiyonel özellikleri var. Yeni C5 Aircross’da vitesin hemen yanında yer alan yuvarlak bir düğme var. Bu Grip Control özelliği sayesinde farklı yol koşullarında güvenli bir tutuş ve sürüş sağlıyor. Zekice tasarlanan sistem beş farklı sürüş modu kullanıma sunuyor. Ayrıca yokuş aşağı inerken güvenlik ve kontrollü bir sürüş için, olası kayma veya istenmeyen hızlanma risklerini en aza indiren yokuş iniş destek sistemi devreye giriyor. 

CITROEN C5 AIRCROSS 1.6 THP 180 EAT8 Teknik özellikler

Karoser4 kişilik, 5 kapılı SUV, uzunluk x genişlik x yükseklik 4500 x 1859 x 1689 mm, aks aralığı 2730 mm, boş ağırlık 1505 kg 
Güç aktarımıÖnden çekişli, 8 ileri otomatik şanzıman
MotorDört silindirli, turbo, benzinli, 1598 cc hacim, 5500 d/d’de 180 HP güç, 1650 d/d’de 250 Nm tork
Performans0-100 km/s 8.2 sn, Maksimum hız 216 km/s
Ortalama tüketim 5.6 lt/100 km

Diğer Yazılar

TEST: BMW M 550d xDrive Deneyimi

Peugeot’nun yeni SUV’u 5008 Türkiye’de! İşte fiyatı…

Ahmet Armağan

Mercedes-Benz C-Serisi’ne 2018 makyajı

Ahmet Armağan