BMW Bannerı Tiguan Bannerı
Otomobilkolik
2.EL TEST Opel

2.EL TEST: Opel Corsa OPC (2008)

Hızlı ve küçük hatchback’ler uzun yıllardır hayatımızda… Onları hep; GTI, GSI, VTS vb. imgelerle tanıdık ve bildik. Özellikle 90’lı yıllarda büyük bir ivme kazanan bu küçük otomobillerin birer ortak noktası vardı. Oldukça hafiftiler, iyi yol tutuyorlardı ve hızlılardı. Rekabet o günlerde de bu günden farklı değildi. Fakat o zamanlar 120 bg bandından olan beygir güçleri bugün 200’lerin üzerine çıktı. Otomobiller daha donanımlı hale geldi ve sportif bir otomobilin barındıracağı tüm unsurlara kavuştu.

Yeni Opel Corsa OPC’de geçmişin sportif tecrübesini bugüne taşıyan bir otomobil. Kısaca yeni Corsa OPC’den bahsedersek; tasarım olarak bildik Corsa’dan çok daha agresif duran ve bu kimliği oldukça iyi yansıtan bir model olmayı başarıyor. Büyük hava girişleri, motor kaputu, tamponlar, marşpiyeller ve tabii ki arka camın üstündeki spoyler… Tüm bu detaylar Corsa’yı OPC yapan ve atletik bir görünüm kazandıran unsurların başında geliyor.

Corsa OPC’de teknik geliştirmeleri sağlayan bazı markaları bu tip otomobillere meraklı olan tuning tutkunları hemen tanıyacaktır. İç mekânda Recaro koltuklar yine eski versiyonda olduğu gibi yer alıyor ve sürücünün otomobile olan hâkimiyetini son derece doğru bir şekilde sağlıyor. Kabine baktığımızda; alt kısımda yassılaştırılmış deri direksiyon simidi, OPC vites topuzu, OPC harflerini taşıyan kapı eşikleri ve paslanmaz çelik sportif pedallar iç mekânı tamamlıyor. Egzoz sistemini ise yine bildik bir marka olan Remus, amortisör sistemiyse Koni tarafından üretilmiş. Egzoz sistemi Remus olmasına rağmen Corsa OPC’nin karakterine uygun bir egzoz sesi ne yazık ki yok. Oysaki gücü 207 bg’ye ulaşan bu ateşli hatchback’ten kesinlikle kışkırtıcı bir egzoz sesi beklerdik.

Fakat Koni imzalı süspansiyon sistemi gerçekten de başarısı ortaya koyuyor. Yaptığımız sürüşlerin bir kısmı otoyollarda, büyük kısmı da oldukça virajlı olan dağ ve şehir dışı yollardan oluşuyordu. 

Opel mühendisleri yeni Corsa OPC’de FSD (Frekans Seçici Süspansiyon) adı verilen yeni bir süspansiyon sistemine yer veriyor. Bu sistem; amortisördeki ikinci, paralel hareket eden yağ akışı arttırılmış süspansiyon kuvveti sağlıyor. FSD, basınç oluşumunu geciktiren hidrolik bir yükseltici olarak hareket ediyor. Amortisör pistonları daha hızlı hareket edip süspansiyon kuvvetini arttığında eş zamanlı piston hareketine yol açarak ikinci yağ devresini kapatıyor. Mevcut Corsa modellerine göre 10 mm yere daha yakın olan OPC, bu otomobile özgü olarak kalibre edilmiş ESP sistemiyle birlikte keyifli bir sürüş ortaya çıkarmayı başarıyor. ESP düğmesine bir kez bastığınızda sınırlı olarak, ikinci bastığınızda “Competition Mode” a geçiyor. Ve tam olarak devreden çıkarılabiliyor.

Öncelikle Corsa OPC’nin son derece dinamik ve yola iyi tutunan bir yapısı olduğunu söylemeliyiz. Stabilitesi sürücüye güven veriyor ve çok yüksek hızlarda dahi geç frenle otomobili virajın içine atabiliyorsunuz. Fakat viraj çıkışlarında turboyla birlikte gelen güç beraberinde önden kaymayı da yaşatma hissi ortaya koyuyor. Bu durumda devreye sınırlı kaydırmalı diferansiyel giriyor.

Kaputun altına baktığımızda1.6 lt’lik turbo geliştirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Bu motor; 207 bg güç ve 245 Nm’lik tork değeri sunuyor. 0’dan 100 km’ye sadece 6.8 saniyede ulaşıyor. Aslında Corsa bu gücü kabine çok fazla yansıtmıyor. Fakat orman yolunda bir an gösterge paneline gözümüz iliştiğinde, yukarıda bahsettiğim kombine virajları 160 km/s gibi hızlarda döndüğümüzü fark ediyoruz.

Corsa OPC hızlı bir otomobil bunun aslını kesinlikle inkâr edemeyiz. Fakat his olarak bunu sürücüsüne çok fazla yansıtmayı başaramıyor. Belki burada eksik olan; motor ve egzoz sesi, şanzıman gibi unsurlar olabilir. Manuel kemikli bir şanzıman yerine belki çift kavramalı direksiyonda kumanda edilebilen bir şanzıman olsaydı, eminiz ki Corsa OPC bu adrenalini daha fazla yansıtacaktı.

Bu otomobil hızlı ve sportif bir hatchback olduğu kadar aynı zaman birçok yenilikçi ve modern teknolojiyi de bünyesinde barındırıyor. Trafik İşareti Tanıma, Şerit İhlali Uyarı Sistemi, Uzun Far Desteği, Takip Mesafesi Göstergesi ve Ön Çarpışma İkazı özelliklerine sahip ikinci nesil Opel Eye ön kamera Uyarısı gibi aktif güvenlik sistemlerini OPC ile birlikte satın alabiliyorsunuz. Ayrıca Opel’in IntelliLink bilgi-eğlence sistemi akıllı telefon ve uygulama dünyasını aracın içine getiriyor. IntelliLink en yeni Android ve Apple iOS sistemli akıllı telefonlarla tam uyumlu olarak çalışıyor.

Diğer Yazılar

Opel’den sonbahara özel sıfır faiz fırsatı

Ahmet Armağan

Yeni nesil Opel Corsa elektriklendi

Ahmet Armağan

Opel Eylül Kampanyası 2021

Ahmet Armağan