Renault Talisman ve yeni Renault Megane bağımsız bir kuruluş olan Euro NCAP’in gerçekleştirdiği testler sonrasında pasif güvenlik alanında beş yıldıza layık görüldü.
Renault, Yeni Espace ve Kadjar’ın ardından Talisman ve Yeni Megane modelleri ile birlikte 2015 yılında en yüksek not olan beş yıldızlı model sayısını dörde çıkarmış oldu.
Renault Talisman ve Yeni Megane sürücülere güven veren ve gerektiğinde uyaran destek sistemleri sayesinde ileri düzeyde güvenlik performansı sunuyor. Söz konusu sistemler sayesinde sürücülerin sadece aracı kullanmaya odaklanmaları da sağlanmış oluyor.
CMF C/D Platformunun Faydaları
Konu güvenlik olduğunda Yeni Espace, Talisman, Kadjar ve Mégane modellerinin her biri CMF C/D (Ortak Modül Ailesi – C/D segmenti) platformunun sunduğu avantajlardan istifade ediyorlar.
Bu yeni platformun özellikleri arasında direklerde, yan raylarda ve çapraz elemanlarda (özellikle motor bölmesi ve kabin arasında bulunan) son derece elastik limitli çelik kullanılması yer alıyor.
Bu tip çeliklerin her milimetrekaresi 120 kg yüke dayanıklı.
CMF C/D platformu aynı zamanda etkin yolcu koruma sistemleri de içeriyor.
Bunlar arasında çift kademeli ön hava yastıkları da yer alıyor. Söz konusu hava yastıklarının açılması darbe tipine ve yolcunun oturuş pozisyonuna göre ayarlanıyor. Bu özellik sayesinde Talisman ve Yeni Megane’ın hem yetişkin hem çocuk korumasında yüksek skorlar elde etmesi mümkün oldu. Ayrıca emniyet kemerleri de ön gergilere ve adaptif yük sınırlayıcılara sahip. Böylelikle darbenin şiddetine ve yolcunun gövde yapısına uygun biçimde korumanın derecesi ayarlanıyor.
Yandan gelen darbelerde ise en son nesil yan hava yastıkları ve iki adet perde hava yastığı sayesinde ön yolcular iki kat daha fazla korunuyor.
CMF C/D platformu sayesinde Talisman ve Yeni Megane;
Yeni Espace’da kullanılan sürüşe yardımcı teknolojilerden istifade ediyor. Söz konusu sürüş yardımcıları sürücülere güven vermek ve uyarmak, bu sayede sadece sürüşe odaklanmalarını sağlamak üzere tasarlandı.
Renault Talisman ve Megane:
Güvenlik sistemleri:
– Adaptif Cruise Control sistemi sayesinde aracın hızı otomatik olarak ayarlanarak öndeki araçla önceden ayarlanmış boşluk sürekli olarak korunuyor.
– Aktif acil fren destek sistemi (AEBS) her hangi bir önden çarpışmayı engellemek amacıyla frenleme yapılması gerektiğinde sürücüyü uyarıyor. Sistem frenleri acil durumlarda otomatik olarak da devreye alınabiliyor.
Uyarı sistemleri:
– Şerit Takip Sistemi
– Güvenli Mesafe Uyarısı sürücülerin önlerinde akan trafik ile aralarında yeterli mesafe bırakabilmelerini sağlıyor.
– Hız uyarıcılı trafik levhası tanıma sistemi trafik levhalarını okuyarak cruise control’ün hız ayarını değiştiriyor.
– Kör Nokta Uyarısı, geri görüş aynalarının kör noktalarında başka bir araç belirmesi halinde sürücüleri görsel olarak uyarıyor.
Konfor sistemleri:
– Göz hizasında yer alan renkli baş üstü göstergesi sayesinde sürüş destek sistemlerinin büyük bölümü hakkında bilgiler, aracın hızı ve navigasyon talimatları görüntüleniyor.
– Kısa ve uzun farlar arasında geçiş yapılması otomatik biçimde sürücünün müdahalesi gerekmeksizin yapılıyor.
– Sürüş yardımcıları arasında Easy Park Assist (ön, arka ve yan park sensörleri) ve geri görüş kamerası bulunuyor.
Anti-submarining: 15 yıl öncesine dayanan bir Renault inovasyonu
Renault, herhangi bir önden çarpışma halinde yolcuların emniyet kemerlerinin altından kaymalarını engellemek için 15 yıl önce bir yeniliğe imza atarak anti-submarining teknolojisini geliştirdi. Renault söz konusu teknolojiyi geliştirmek için gerçek hayat koşullarına uygun olması bakımından özel test mankenleri kullanıyor. Bu teknolojiden en üst düzeyde istifade edilmesi maksadıyla koltuk ergonomisi ve emniyet kemeri bağlantı noktalarının pozisyonları konusunda ileri düzeyde çalışmalar yürütüldü. Ocak 2015’te, her yıl daha zorlu hale getirilen Euro NCAP protokolünde anti-submarining koruması ilk kez bir kriter olarak listede yer aldı.