Otomobilkolik
BMW SONDAKIKA TEST SÜRÜŞLERİ YENİLİK

BMW iX xDrive40 Test Sürüşü

BMW iX xDrive40 Test Sürüşü için direksiyona geçtik. Bir BMW’yi nerede görseniz tanırsınız değil mi? Sportif çizgileri, far yapısı ve tabii ki tasarım imzası niteliğindeki böbrekleri. Bu geleneksel detaylar artık çok geride kaldı.

Yazı: Ahmet Armağan

BMW artık geleceğin otomobillerini üretmeye başladı bile. iX’de bunun en belirgin tasarım örneklerinden biri. Sıra dışı tasarım çizgisi, geniş yüzeyleri, köşeli hatları ve tabii ki böbreklerin yerini alan nano teknolojik ön ızgarasıyla.

Geniş yüzeyler demişken tabii burada ön tampon kendini hemen belli ediyor. Son derece düz bir tasarım çizgisine sahip. Geçmişte olduğu gibi girintili-çıkıntılı tasarım oyunlarına yer verilmediğini görüyoruz.

Bunun asıl sebebi de bu tamponun altında yer alan onlarca sensör ve radar. BMW iX, son derece teknolojik bir otomobil ve seyir anında otomobilin hemen her tarafı bu sensörler tarafından kontrol ediliyor.

Böbrek görünümündeki panjurun yeni iX’de yerini geniş ve çok şık bir ızgaraya bıraktığını görüyoruz. Yeni ön ızgara yapısındaki nano teknoloji sayesinde küçük çizikler ve taş izlerinden etkilenmiyor.

Güncel BMW iX Fiyat Listesi için tıklayın

Belli bir oda sıcaklığı yakalandığın anda kendi kendini onarabiliyor. Far tasarımı ise yine bildik Laserlight teknolojisiyle geliyor fakat geçmiştekinin aksine tasarım çizgisi oldukça farklı ve ince bir yapıya sahip.

BMW iX çok farklı tasarım çizgilerine sahip

iX’e yandan baktığımızda da C sütununa yerleştirilen iX logosu ve gizlenmiş kapı kolları hemen dikkati çekiyor. Ayrıca otomobilin gövdesi boyunca devam eden, kapı kollarının etrafında ve tampon olmak üzere birçok noktada karşısımıza çıkan gold-bronz renkli metal parçalar da çok şık görünüyor.

Dört kapıda da direksiz camlara yer veriliyor ve tüm kapılarda vakum özelliği de bulunuyor. Tabii buradaki bir başka göz alıcı detay da 21 inçlik devasa jantlar. İstenildiği takdirde bu jantlar 22 inç olarak da tercih edilebiliyor.

iX, 5 metreyi aşan boyuyla gerçekten de çok büyük görünüyor. Boyutları neredeyse X5 modeliyle benzerlik taşıyor.

Arka tarafta ise stop lambaları bir SUV’a göre oldukça ince tasarlanmış ve bütünleşip bir bagaj kapağı mevcut. Bu sebepten dolayı BMW mühendisleri bagajın iç kısmında da ekstra bir stop grubuna yer veriyor.

Kabinde teknoloji patlaması var

Kabine geçtiğimizde de 12,3 inçlik gösterge ve 14,9 inçlik merkezi ekran olmak üzere birleşen iki ekran adeta konsolun temelini oluşturuyor. İçeride geri dönüşümden elde edilmiş birçok materyal kullanılmış.

Genel olarak çok kaliteli duran kabinde, kapı içlerindeki koltuk ayar düğmeleri ve iDrive butonu kristali andıran cam bir malzemeden üretilmiş ki bu da çok şık görünüyor. Otomobilin donanım listesi oldukça kabarık fakat öne çıkan detaylar arasında cam tavan bir düğme ile karartılabiliyor. Ne bir perde ne de farklı bir malzeme kullanılmış. BMW buna elektro-kromatik gölgeleme özelliği adını veriyor.

Arka koltukta iri ve uzun boylu yolcular bile rahat edebiliyor. Şarj kablosu bagaj zeminin altına gizleniyor ve koltuklar yatırıldığında da bagaj hacmi 1.750 lt’ye kadar ulaşıyor.

Elektriğin gücü

Dört tekerlekten çekişli olan iX, ön ve arka aksta iki elektromotora yer veriyor. 326 HP’lik gücüyle sürücüsünü etkilemeyi başarıyor. 0’dan 100 km’ye ulaşması sadece 6,1 saniye sürüyor. Çok kısa sürede de 200 km/s seviyesine ulaşıyor. Çok çabuk hızlanıyor… Spor otomobilleri kıskandıracak kadar.

Tork birden sert bir şekilde gelmiyor ve bir BMW’de alışkın olduğumuz haliyle tork homojen bir şekilde çekiş gücüne dönüşüyor. Gaz pedalının dozlaması çok çok iyi. BMW iX benzinli motorları aratmayan bir performans ortaya koyuyor. Sürüş hissiyatı ise gövdesine oranla şaşırtıcı derecede kıvrak. Süspansiyon, zeminin bozuk olduğu yol koşullarını çok iyi bir şekilde filtre ediyor ve son derece konforlu ve sessiz bir sürüş sunuyor.

Uyarlanabilir fren enerjisi geri-kazanım sistemi  sayesinde öndeki aracın hızına göre araç hızını otomatik olarak ayarlıyor.

Tabii ki en merak edilen noktaların başında da şarj süreleri geliyor. BMW iX, yüksek güçlü şarj noktasında 100 km’lik menzil için sadece 8 dakikaya ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde yer alan 50 kW’lik hızlı şarj istasyonlarında ise bu süre 21dk. Aynı mesafe evdeki 11 kW’lik wallbox’da 1 sa 39 dk sürüyor. Fabrika verisi olan 425 km’yi elde etmek çok kolay değil.

Biz test süresince 300-320 km’lik menzile ulaşabildik. Bu süreçte iklimlendirme kontrollerimiz açık sürüş tarzımız da sakin olarak nitelendirilebilecek bir şekilde gerçekleşti.

Diğer Yazılar

BMW M4 GTS Konseptinin İlk Teaser’ı Yayınlandı

Skoda Kamiq ve Scala makyajlandı

Ahmet Armağan

Citroen C3 1.6 e-HDİ (2018) test sürüşü

Ahmet Armağan