Otomobilkolik
BMW TEST SÜRÜŞLERİ

BMW i4 eDrive40 Test Sürüşü 2022

BMW i4 eDrive40 Test Sürüşü 2022 için direksiyona geçiyoruz. BMW markası önümüzdeki yıllarda karşımıza tamamen elektrikli mobilite konusunda stratejilerle çıkacak. 2030 yılında elektrikli araç satışlarının %50’lik küresel payına yönelik dönüşümün bir sonraki büyük adımını tamda bu otomobillerle işaret ediyor.

İşte i4 bu dönüşümün en önemli oyuncularından biri. Emisyonsuz sürüş keyfi, başlarda kulağa bu kadar etkileyici gelmiyordu. Fakat ürünler ortaya çıkmaya başlayıp da deneyim gerçekleşince herkesin fikri de değişmeye başladı.

BMW, sizlerin de takip ettiği kadarıyla sürüş anlamında etkileyici otomobiller üretmeye konusunda zengin bir mirasa sahip. Bir sedan ya da küçük sınıf bir otomobil ya da koca bir SUV. Belki de bir roadster… Bunlardan hangisi bir BMW logosu taşıyorsa orada bolca sürüş zevki ve kalite var demektir.

BMW i4 de, BMW’nin sportif ruhu, alışılmış sürüş DNA’sını tamamen taşıyor. Belki bu, başta BMW fanatikleri olmak üzere herkesin merak ettiği bir konu. Temelde bu otomobil, dört kapılı bir Gran Coupe’nin zarif tasarımı, ferahlığı ve pratikliğini de bir arada sunuyor. Ve en son yerleşik teknolojilerle donatıldı.
Buna ek olarak,iyi bir menzil ve kullanışlı hızlı şarj yeteneği onun elektrik dünyasındaki çekiciliğini de artırıyor.

Altyapı tamamen farklı

BMW, iX SUV’unda olduğu gibi, beşinci nesil eDrive elektrik sistemini i4’e daha fazla verimlilik için elektrik motoru, şanzıman ve elektronik aksamın tümü tek bir ünitede yer alacak şekilde yerleştirdi. Ama tüm bunların yanında markanın en büyük başarısı otomobilin sürüş dinamiklerini ödün vermeden bu otomobile yansıtmış olması.

İki tonu aşan ağırlığına rağmen beş kapılı Gran Coupe, bolca yol tutuş, hassas bir direksiyon ve sessiz bir sürüşü çok iyi bir şekilde sürücüye yansıtıyor.

eDrive40 modelindeki arkaya monte edilmiş tek motor 340 HP güç ve 430 Nm tork üretiyor. Bu da günlük sürüş durumları için fazlasıyla yeterli güce sahip olduğu anlamına geliyor. Zaten sürüş sırasında da bunu çok net bir şekilde hissettiriyor. 100 km’ye de 5.7 saniyede ulaşması bunun bir göstergesi. Daha fazla performans isteyenler için çift elektrik motorlu, dört tekerlekten çekişli i4 M50 modeli var ki orada işler biraz değişiyor. Güç 544 HP’ye tork ise tam 795 Nm.

Otomobilimize geri dönersek, her BMW’de olduğu gibi i4’ün de farklı sürüş modları bulunuyor. Comfort modunda otomobil yolda birçok kusuru emiyor ve kabine neredeyse hiç yansıtmıyor. Havalı süspansiyonlar tüm modellerde standart. Sport modunda ise gelen “Iconic Sound” teknolojisiyle birlikte yapay bir motor sesi sizi gaza getirmeyi başarıyor.

BMW, i4’ün 80,7 kWh pilinin konumu konusunda özellikle akıllı davranmış; otomobilin zemininde alçakta oturuyorsunuz ve 3 Serisi bir sedandan 53 mm daha alçak bir ağırlık merkezi sağlıyor.

590 km’ye varan menzili var

Gelelim şarj konusunda. Son dönemde birçok elektrikli otomobil kullanmış olmamıza rağmen i4’ün şarj verimliliği gerçekten de çok başarılı. BMW i4 eDrive40 modeli için 590 km’ye varan menzil vaad ediliyor. Bizler test süresince tam bir dolum ile 420 km’nin üzerinde bir sürüş gerçekleştirdik ki bu fazlasıyla iyi bir değer. Karma bir sürüş olduğunu düşünürsek hiç fena değil. Güç tüketimi WLTP normlarına göre (ortalama): 19,1–16,1 kWsa/100 km. Bizim ekranımızda bu değer 22,7 ila 22,3 kWsa/100 km dolaylarındaydı.

Şarj sürelerine baktığımızda ise, 100 km’lik menzil için evdeki Wallbox’tan (11kW) şarj etmek isterseniz; 01:23 sa,  yüksek hızlı şarj noktasında ise bu süre 00:04 sa. 50 kW’lik şarj noktasında ise 00:18 sa, AC istasyonlarında ise yine 01:23 sa şeklinde.

31 dakika’da yüzde 80 doluluk

Ülkemizde olmayan 200 kW şarj gücüyle %10 şarj seviyesinden %80 seviyesine yalnızca 31 dakikada ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak, yalnızca 10 dakikalık şarj ile 164 kilometreye varan bir menzil elde edebiliyorsunuz ama yine yüksek hızlı şarj noktasıyla. Son olarak BMW i4’ün bataryası, Wallbox ile 8,5 saatte %100 seviyesine ulaşıyor.

Biraz da teknoloji deyip kabine bakalım. Modern kabin diğer 4 serilerini andırıyor fakat teknoloji ve kalite hissi fazlasıyla ön planda. Kavisli ekran bunun en belirgin göstergesi ve ona 12.3 inçlik gösterge paneli eşlik ediyor. Kavisli ekran ise 14.9 inç büyüklüğünde.

BMW i4’ün 470 litre hacme sahip yükleme alanı arka koltuklar katlandığında 1.290 litreye çıkartılabiliyor. Bu otomobili BMW M Performance Parçaları ile daha sportif bir görünüme kavuşturma şansınız da var.

BMW i4’ün üretiminde yalnızca yeşil enerji kullanılıyor. Ayrıca Yeni BMW i4’ün yüksek performanslı bataryasının tasarımında herhangi bir nadir toprak elementine yer verilmiyor.

Diğer Yazılar

Toyota Corolla 1.5L Test Sürüşü

Ahmet Armağan

Yeni BMW 7 Serisi üretimi Dingolfing fabrikasında başladı

Ahmet Armağan

Citroen C4 X Test Sürüşü

Ahmet Armağan