FIAT, Paris Otomobil Fuarı’nda Fiat Multiplay konseptini tanıttı. Bu sayede 127 yıllık marka, klasik kalıpları sorgulamayı ve cesur fikirleri herkes için basit, akıllı bir mobiliteye dönüştürmeyi sürdürüyor. Marka Multiplay’i yalnızca bir konsept otomobil olarak değil, yeni bir mobilite anlayışı olarak tanımlıyor: esnek, erişilebilir ve son derece kullanışlı.
Fiat Multiplay, Multipla geleneğini sürdürüyor
Aslında FIAT bu yaklaşımı ilk kez denemiyor. 1950’lerde 600 Multipla, yalnızca 3,5 metrelik gövdesinde altı kişi taşıyordu. Ardından 1998’de ilk nesil Multipla, 4 metrenin altındaki gövdesinde iki sırada altı koltuk sunarak kuralları yeniden yazdı. Tasarımıyla da uzun süre tartışılan model, en çok konuşulan otomobiller arasına girmişti.
Şimdi ise marka aynı cesareti Multiplay ile bir kez daha gösteriyor. Üç modelin karşılaştırması şöyle:
| Model | Dönem | Öne çıkan fikir |
|---|---|---|
| FIAT 600 Multipla | 1950’ler | 3,5 metrede altı kişilik kabin |
| FIAT Multipla | 1998 | 4 metrenin altında, iki sırada altı koltuk |
| Fiat Multiplay | 2026 (konsept) | Pick-up ve SUV’u tek gövdede birleştiren yapı |
Pick-up ve SUV tek gövdede
Multiplay, tamamen yeni bir kategori yaratma potansiyeli taşıyor. Çünkü konsept, aile hayatı, boş zaman, iş ve macera arasındaki sınırların giderek belirsizleştiği bugünün yaşam tarzına yanıt veriyor. Bu nedenle FIAT, bir pick-up’ın açık yük alanını ve arazi kabiliyetini bir SUV’un konforu ve esnekliğiyle birleştiriyor.
Üstelik akıllı bir mekanizma sayesinde araç, birkaç hareketle bir konfigürasyondan diğerine geçebiliyor. Böylece kullanıcılar gün içinde değişen ihtiyaçlarına göre aracı hızla uyarlayabiliyor. Marka şimdilik teknik ayrıntıları ve güç aktarma seçeneklerini paylaşmadı. Bu yüzden Fiat Multiplay’in üretime geçip geçmeyeceği de henüz belli değil. Yine de konsept, markanın aile odaklı modellerinin nasıl bir çizgide ilerleyeceğine dair önemli ipuçları veriyor.
Fiat Multiplay gelecekteki modellere ilham olacak
FIAT’a göre Multiplay Concept, uygun fiyatlı aile otomobili gamını tamamlayacak gelecekteki ürünlere de ilham kaynağı olacak. Ayrıca Paris’teki bu vizyon, markanın aileler için akıllı mobiliteye bağlılığını gösteriyor. Fuarda resmi çıkışını yapan FIAT Grizzly ve Grizzly Fastback de bu stratejinin bir parçası.
Son olarak Paris fuarındaki diğer konseptleri merak edenler, Stellantis çatısındaki Opel STX Concept haberine de göz atabilir.
Kaynak: FIAT basın bülteni (İngilizceden çevrilmiştir).






