BMW Bannerı Tiguan Bannerı
Otomobilkolik
Fiat TEST SÜRÜŞLERİ

Fiat 500 X 1.3 Fire Fly test sürüşü

Fiat 500 X 1.3 Fire Fly test sürüşü için direksiyona geçtik. Fiat 500 otomobil tarihi için gerçekten de ikonik bir model. Bildik minik şehir otomobilinin geçmişi 1957’lere dayanırken, İtalyan üretici bu özel otomobili 2007 yılına dek rafa kaldırdı. Araya 126 modeli girmiş olsa da o otomobil 500’ün devamı niteliğinde değildi. 

2007 yılında yepyeni bir strateji ile yeniden hayat bulan 500 çok sevildi ve aile hızla büyüdü.

Crossover-SUV segmentinin büyümesiyle 2014 yılında ortaya 500 X çıktı. 500 L’nin ardından tasarım olarak çok daha başarılı ve ilgi çekici bir otomobil oldu. Bugün ise 500 X’in yenilenmiş ve yepyeni teknolojik donanımlara kavuşmuş halinin direksiyonuna geçiyoruz. Test otomobilmiz motor gamının en üst seviyesinde olan 1.3 lt’lik turbo beslemeli 150 HP gücündeki ünite. 

Fiat 500 X Tasarım

Dıştan baktığımızda makyaj beraberinde bir takım yenilikler getirmiş. Bunların başında da yeni LED farlar ve stoplar geliyor. Ayrıca bu farlara entegre olmuş yeni xenon aydınlatma sistemi de yer alıyor. Kabinde ise artan malzeme kalitesi dikkat çekerken, yeni üç kollu direksiyon simidi çok şık. Sport donanım seviyesinde olan otomobilde alcantra kaplı olan bu direksiyonu çok beğendik. Son derece sportif ve çok güzel bir hissi var. Aynı şekilde koltukların yanal destekleri de çok başarılı ve güzel görünüyor. 

Fiat 500 X iç mekan

Gösterge paneli içinde de 3.5 inç’lik yeni bir TFT ekran yer alıyor. Otomobilde teknolojik anlamda bir dizi değişiklik yaşandığını söylemiştik. Bunlara göz atarsak, Apple Car Play yeni versiyonuyla bizi karşılıyor. Yüksek çözünürlüklü 7 inç dokunmatik ekrana sahip yeni nesil Uconnect sistemi ile birlikte Bluetooth eller serbest arayüzü, ses yayını, metin okuyucu ve ses tanıma fonksiyonu, iPod entegrasyonlu Aux/USB bağlantı noktaları ve direksiyon üzerinde kontroller, standart donanım olarak geliyor ve ilave olarak geri görüş kamerası ile de tercih edilebiliyor. 

Fiat 500 X güncel fiyat listesi için tıklayın

Tabii ki en büyük değişim kaputun altında yer alıyor. Tamamen yeni bir turbo benzinli motor bizleri karşılıyor. Genel olarak ‘benzinli İtalyanlar çok yakar’ algısı bu motorlar bir miktar da olsa silinecek gibi… 1.3 lt’lik Fire Fly ünite, Euro 6/D uyumlu ve Benzin Partikül Filtresi (GPF) ile donatılmış. Ayrıca yüzde 20 daha iyi yakıt verimliliğine de sahip. 

Fiat 500 X 1.3 turbo motor nasıl?

Bunun yanında yeni 1.3 lt’lik turbo motor performans açısından da son derece tatminkar. 150 HP gücünde ve 270 Nm’lik tork değeri sunuyor. Motor özellikle üst devirlerde çok canlı. Gücünü yere 6 ileri DCT şanzımanla veren 500 X’de, süspansiyon ve sürüş hissi anlamında daha sessiz ve tok bir sürüş deneyimi yaşatıyor. Sport donanım seviyesinde otomobil yere 13 mm daha yakın. Bu da beraberinde daha sportif bir sürüş deneyimi getiriyor. Buna ek olarak otomobildeki süspansiyon ve direksiyon kalibrasyonu da diğer 500 X’lerden farklı. 18 inçlik jantlar da yine Sport donanıma özgü. 

Fiat 500 X Sürüş Özellikleri

Fiat 500 X’de yer verilen yepyeni aktif sürüş destek sistemleri hayatı gerçekten de kolaylaştırıyor. Tüm versiyonlarda standart donanım olarak sunulan iki yeni sistem dikkatleri çekiyor. Ön camın iç tarafına monte edilen ve yol boyunca yol işaretleri üzerindeki verileri, gerçek zamanlı olarak gösterge ekranına gönderip sürücüyü uyulması gereken sınırlar hakkında uyaran “Trafik İşareti Tanıma sistemi”  ve yol boyunca okunan işaretlere göre sürücünün hızını ayarlamasını ve hız sınırını aşmamasını sağlayan “Hız Danışmanı” bu anlamda öne çıkıyor. 60 ile 180 km/s arasındaki hızlarda çalışan ve sürücü tarafından etkinleştirilebilen Şerit Takip Sistemi’nin standart sunulduğu otomobilde, Kör Nokta Uyarısı, Otomatik Acil Durum Freni’ne ek olarak aracın hızını trafiğe ve öndeki araçtan uzaklığa göre ayarlayan Adaptif Hız Sabitleyici (ACC) de opsiyonel olarak listeleniyor. 

Diğer Yazılar

Mercedes C200 4Matic 2022 Test Sürüşü

Ahmet Armağan

TEST: Volkswagen Golf 1.5 TSI

Ahmet Armağan

Fiat Doblo Trekking özelliği nedir? 2021 Doblo Trekking satışa sunuldu

Ahmet Armağan