Otomobilkolik
Peugeot TEST SÜRÜŞLERİ

2021 Peugeot 2008 test sürüşü

Peugeot, yavaş yavaş bir SUV markası olmaya başladı. Yeni nesil 3008 ve 5008 çıkana kadar finansal açıdan zararda olan Fransız üretici, bu iki modelin dünya genelindeki büyük satış başarısıyla yükselen bir yıldız haline geldi.

Adeta markayı kurtaran 3008 ve 5008’in başarısının ardından Peugeot zarları doğru atmaya devam ediyor.

Bunun son örneklerinden biri de B SUV segmentnde yer alan 2008. Ülkemizde Ocak ayının sonunda satışa sunulan bu otomobille birlikte geçtiğimiz 2019 yılını SUV sınıfında liderlikle tamamlayan markanın 2020’de SUV sınıfını zirvede tamamlayacağını düşünüyoruz.

Peugeot 2008 tasarım

Önceki nesli ile tüm dünyada yaklaşık 1,2 milyon adet satış gerçekleştirilen Peugeot 2008 daha güçlü ve etkileyici tasarımı ile dikkat çekiyor.

3008’e tasarım açısından benzese de 2008’in daha keskin ve sportif çizgilere sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

 Marka aidiyetine vurgu yapan ön ızgarayla birlikte, özenle tasarlanmış motor kaputu ve LED gündüz farları da yine marka tasarım kodlarına gönderme yapan detaylar olarak dikkat çekiyor.

Profilden bakıldığında alışılmışın dışında çizgiler kadar farklı üçgen formlar da hemen fark ediliyor. Hacimli çamurluk bölgeleri güçlü bir görünüm sergiliyor. Önden başlayarak arkaya doğru devam eden güçlü çizgiler bagaj kapağında son buluyor.

Arkaya doğru genişleyen omuz çizgisi kadar stop lambalarının arasını birleştiren siyah şerit ve PureTech 130 motor seçeneğinde tampona entegre çift egzoz çıkışı gibi detaylar güçlü bir görünüm sunuyor.

Yine arkadan bakıldığında aslan pençesi tasarımlı üç şeritli LED stop lambaları da marka aidiyetine vurgu yapıyor. Üstelik bu marka imzası tüm versiyonlarda standart olarak bulunuyor.

Peugeot 2008 boyutlar

4,30 metre uzunluğa ve 2,60 metre dingil mesafesine sahip otomobil son derece kullanışlı 434 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor. Arka koltuklar katlandığında düz bir yükleme zemini oluşan bagajda, versiyona bağlı olarak sunulan iki katlı ayarlanabilir bagaj zemini bagajın fonksiyonelliğini destekliyor.

Peugeot 2008 iç mekan

Aracın iç mekanı da ağabeyi 3008’le benzerlikler sunsa da daha dinamik görünüyor. İç mekanda en çok dikkat çeken kısım yeni i-Cockpit tasarımı.

 Peugeot i-Cockpit® kompakt boyutlu direksiyon simidi ve geniş dokunmatik HD ekran ile kusursuz kullanım ergonomisi sunuyor. Şimdi de buna yenilikçi bir 3D yükseltilmiş holografik gösterge tablosu eklenmiş.

Yeni Peugeot i-Cockpit® 3D ile tüm bilgiler doğrudan sürücünün görüş alanında toplanıyor. Versiyona bağlı olarak Peugeot i-Cockpit® 3D gösterge paneli bilgiyi bir hologram gibi yansıtıyor ; dinamik göstergeler önem derecesine veya aciliyete bağlı olarak görüş alanına yaklaşarak sürücünün reaksiyon süresini yarım saniye kadar kısaltıyor.

i-cockpit farklı bir hava katıyor

Segmentte bir ilk olan Peugeot i-Cockpit® 3D, sürüşü her yönden geliştirerek; verimliliği, okunabilirliği ve güvenliği her zaman en üst seviyede tutuyor. Versiyona bağlı olarak 10 inçe kadar büyüklüğe sahip olan dokunmatik ekran kısa yol butonları üzerinden veya yeni sesli komut sistemi üzerinden kumanda ediliyor.

İç mekan, Nappa deri dahil olmak üzere dokunma hissi uyandıran yumuşak ve kaliteli malzemelerle bezenmiş. Kapı panelleri ve konsoldaki detaylarda karbon görünüm dikkat çekerken, modern tasarımıyla görsel bir şölen sunan EAT8 şanzımana ait vites kolu elektrikli kumanda sistemiyle rahat bir kullanım sunuyor. Sürücüye manuel vites değiştirme imkânı sunan direksiyon üzerindeki vites değiştirme kulakçıkları daha sportif bir sürüş hissini beraberinde getiriyor. 

Akıllı telefonlar da yeni SUV 2008 ile olan birlikteliğimizin vazgeçilmezlerinden biri. Akıllı telefona ait bilgiler; Apple CarPlayTM ve Android AutoTM gibi protokoller üzerinden oluşturulan MirrorScreen bağlantısı ile bilgi-eğlence sistemine ait ekrana aktarılıyor. Orta konsoldaki kablosuz şarj noktası dışında versiyona bağlı olarak önde iki (biri USB-C) ve arkada iki olmak üzere dört adet USB girişi bulunuyor. 

Yeni Peugeot 2008 teknik özellikler

Yeni CMP platformunu kullanan yeni Peugeot SUV 2008 farklı motor tipleri olan  bir ürün ve müşterilerine benzinli veya dizel motor ve altı ileri manuel ya da sekiz ileri tam otomatik EAT8 vites kutusu olmak üzere iki farklı güç ve aktarma organı tipinden birini seçme özgürlüğü sunuyor.

Ayrıca kullanıcının sürüş deneyimini versiyona bağlı olarak “Eco”, “Normal” ve “Sport” olmak üzere farklı sürüş modları ile en üst seviyeye taşıyor. 3 silindirli 1,2 litre hacimli turbo benzinli ve Euro 6d normuna uygun PureTech 130 S&S, 6 ileri manuel veya EAT8 8 ileri otomatik vites kutusu ile sunuluyor.

Dizel cephesinde ise, her biri dört silindirli 1,5 litre hacimli turbo dizel ve Euro 6d normuna uygun iki farklı seçenek sunuluyor: BlueHDI 100 S&S 6 ileri manuel, BlueHDI 130 S&S ise EAT8 8 ileri otomatik vites kutusu ile tercih edilebiliyor.

Diğer Yazılar

Skoda Rapid ve Skoda Rapid Spaceback test sürüşü

Ahmet Armağan

Fiat ve Peugeot grubu birleşmesi tamamlandı. Yeni oluşumun adı: Stellantis

Ahmet Armağan

TEST: BMW M 550d xDrive Deneyimi