Xavier Chardon Tofaş’ta: Berlingo Bursa’da Üretilecek

Citroën CEO’su Xavier Chardon Tofaş Bursa Fabrikası’nı ziyaret etti. Yüzde 5,2 rekor pazar payının ardından Berlingo yerli üretime geçiyor.
Citroën CEO’su Xavier Chardon ve Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu Bursa Fabrikası üretim hattında Citroën CEO’su Xavier Chardon ve Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu Bursa Fabrikası üretim hattında

Citroën CEO’su Xavier Chardon, Tofaş’ın Bursa Fabrikası’nı ziyaret ederek K9 projesiyle başlayan yeni üretim dönemini yerinde inceledi. Ziyarette öne çıkan en önemli gelişme ise Citroën Berlingo’nun çok kısa süre içinde Bursa’da üretilmeye başlanacak olması.

Xavier Chardon, Türkiye programı kapsamında Bursa’ya geldi. Ziyarete Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ev sahipliği yaptı. Bu sırada Chardon, fabrikanın üretim alanlarını gezdi. Ayrıca Tofaş’ın üretim süreçleri, kalite yaklaşımı, mühendislik yetkinlikleri ve yeni dönem projeleri hakkında bilgi aldı.

Bunun yanı sıra Chardon, üretim hattında K9 projesi kapsamındaki araçları da yakından inceledi. Böylece Bursa Fabrikası’nın Citroën ve Stellantis üretim yapılanmasında üstlendiği yeni rol de somut biçimde görüldü. Tofaş, kısa süre önce Stellantis üst yönetimini de ağırlamıştı. Bu kapsamda Tofaş ile Opel arasındaki stratejik iş birliği de gündeme gelmişti.

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ve Citroën CEO’su Xavier Chardon

Xavier Chardon Türkiye pazarı için ne söyledi?

Xavier Chardon, Citroën’in Türkiye’de ulaştığı konuma özellikle dikkat çekti. Türkiye, 2025 yılında Citroën’in dünya genelindeki ikinci büyük pazarı oldu. Üstelik marka, 2026’nın ilk 8 ayında da yüzde 5,2’lik rekor pazar payını korudu. Citroën’in 2026 ilk yarı satış performansı de bu yükselişi destekliyordu.

Chardon bu tabloyu şöyle değerlendirdi: “Türkiye’nin 2025 yılında Citroën’in dünya genelindeki 2’nci büyük pazarı konumuna ulaşması ve 2026’nın ilk 8 ayında markanın rekor pazar payı olan 5,2%’yi koruması güçlü bir başarı. Aynı zamanda güçlü ekiplerin neler başarabileceğinin çok önemli bir göstergesi. İddia, yaratıcılık, hız ve uygulama gücü; Citroën’i işte bu anlayışla büyütüyoruz.”

BaşlıkVeri
Türkiye’nin Citroën içindeki yeri (2025)Dünya genelinde 2’nci büyük pazar
2026 ilk 8 ay pazar payıYüzde 5,2 (rekor)
Bursa’da üretilen Citroën modelleriJumpy, SpaceTourer (K0 projesi)
Sıradaki yerli modelBerlingo (K9 projesi)
Türkiye’deki Berlingo kullanıcısı150 binin üzerinde

Citroën Berlingo Bursa’da ne zaman üretilecek?

Türkiye, Citroën için yalnızca güçlü bir satış pazarı değil. Aynı zamanda üretim tarafında da rolü giderek büyüyor. Daha önce Tofaş, K0 projesi kapsamında Citroën Jumpy ve SpaceTourer modellerini üretmeye başlamıştı.

Xavier Chardon ziyaretinin en dikkat çekici başlığı ise Berlingo oldu. 30’uncu yılını kutlayan modelin çok kısa süre içinde Bursa Fabrikası’nda üretilmesi planlanıyor. Nitekim Berlingo, Türkiye’de bugüne kadar 150 binin üzerinde kullanıcıyla buluştu. Bu nedenle modelin yerli üretime geçmesi büyük önem taşıyor. Kısacası Citroën, Türkiye’deki üretim yapılanmasında yeni bir aşamaya geçiyor. Ancak kesin üretim başlangıç tarihi henüz açıklanmadı.

Cengiz Eroldu, Xavier Chardon ve Citroën Marka Direktörü Bora Duran Tofaş’ta

Cengiz Eroldu, Xavier Chardon ziyaretini nasıl değerlendirdi?

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Xavier Chardon’ı Bursa’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Eroldu açıklamasında şunları söyledi: “Bursa Fabrikamızın üretim gücünü, mühendislik yetkinliklerini ve yeni dönem projelerini kendisiyle paylaşma fırsatı bulduk. Türkiye’nin Citroën dünyasında ulaştığı güçlü pazar konumunun, üretim tarafında da yeni projelerle desteklenmesini son derece değerli buluyoruz. Jumpy ve SpaceTourer ile başlayan Citroën üretiminin Berlingo ile genişlemesi bunun somut göstergelerinden biri.”

Eroldu ayrıca Bursa’nın Stellantis dünyasındaki rolünü güçlendirmeye devam edeceklerini vurguladı. Bunun için çok markalı üretim yapısına, ihracat gücüne ve yeni yatırımlara güveniyorlar.

Tofaş, Stellantis içinde nasıl bir rol üstleniyor?

Xavier Chardon ziyaretinin ev sahibi Tofaş, 1968’de kuruldu. Şirket, Stellantis Türkiye ile entegrasyonun ardından üretimden satış ve pazarlamaya kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Bunun yanında Bursa Fabrikası, Ar-Ge ve mühendislik yetkinlikleriyle Stellantis’in önde gelen merkezleri arasında yer alıyor.

Ayrıca şirket, iç pazarda Alfa Romeo, Citroën, DS Automobiles, FIAT, Jeep, Maserati, Opel ve Peugeot markalarının distribütörlüğünü de üstleniyor. Son olarak hisselerinin yüzde 24,3’ü Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Add a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir