BMW Bannerı Tiguan Bannerı
Otomobilkolik
Audi YENİLİK

Yeni Audi Q8 e-tron 600 km’ye kadar menzil sunacak

Yeni Audi Q8 e-tron optimize edilmiş sürüş konsepti, geliştirilmiş aerodinamiği, daha yüksek şarj performansı, batarya kapasitesi ve SUV versiyonunda 582 kilometreye kadar (WLTP’ye uygun olarak) ve Sportback versiyonunda 600 kilometreye kadar (WLTP’ye uygun olarak) artırılmış menzil sunuyor.

Özellikle aracın ön kısmında yapılan önemli değişiklikler, yeni amiral gemisi SUV’a daha taze bir görünüm kazandırıyor.

Yeni yüz, yeni isim, yeni kurumsal kimlik

Audi, bu modeli Q8 olarak adlandırarak, Audi Q8 e-tron’un elektrikli SUV ve crossover’ları arasında en üst model olduğunu açıkça ifade ediyor.

Audi Q8 e-tron ve Q8 Sportback e-tron, ilk bakışta tamamen elektrikli modeller olarak hemen tanımlanabilir. Bu, Audi’nin elektrikli tasarım dilini sistematik olarak ileriye taşıyan karakteristik Singleframe maskesi, ters ızgara ve yeniden tasarlanan arka difüzörün üzerindeki bıçak ile yeni ön ve arka tasarımlar sayesinde.

Audi’nin prestijli elektrikli SUV modeli Q8 e-tron, dış tasarımındaki dört halkadan oluşan iki boyutlu tasarımıyla yeni kurumsal kimliğini müjdeliyor. Audi, aile logosunu merkezi bir unsur olarak yükseltmek için aracın yüzünü projeksiyon ışığı Singleframe ile vurguluyor. Ayrıca Q8 e-tron, B sütununda Audi harfleriyle yeni model rozetine sahip ilk model.

Üç farklı seçenek

Her iki gövde şekli için de elektrikli dört tekerlekten çekişli üç aktarma organı varyantı seçilebiliyor. Audi Q8 50 e-tron4 ve Audi Q8 Sportback 50 e-tron5’in baz modelleri iki motorla boost modunda 250 kW ve 664 Nm tork üretiyor ve WLTP’ye göre 491 km’ye (SUV) ve 505 km’ye (Sportback) kadar menzil sağlıyor.

Audi Q8 55 e-tron6 ve Audi Q8 Sportback 55 e-tron7, iki motoruyla boost modunda 300 kW güç ve 664 Nm tork üretiyor. WLTP’ye göre menzilleri SUV için 582 km’ye, Sportback için ise 600 km’ye kadar çıkmaktadır. Onların ve Q8 50 e-tron4’ün azami hızı 200 km/s ile sınırlı.

En üst seviye Audi SQ8 e-tron2 ve Audi SQ8 Sportback e-tron3 üç motorla güçlendirilmiş. Güçlendirme performansları 370 kW ve 973 Nm torka ulaşmakta.

S modellerinin menzili SUV için 494 km’ye ve Sportback için 513 km’ye kadar çıkmakta. En yüksek hızları 210 km/s ile sınırlı.

Daha fazla pil kapasitesi ve daha yüksek şarj performansı

Yeni modelde iki farklı batarya seçilebiliyor. Q8 50 e-tron4’ün bataryası 89 net kilovat-saat (95 brüt kWh) depolama kapasitesine sahipken, Q8 55 e-tron6 ve SQ8 e-tron2’nin daha güçlü versiyonları 106 net kWh (114 brüt kWh) kapasiteye sahip.

Batarya yönetim sisteminde yapılan bir ayarlama sayesinde, müşteriler için kullanılabilir batarya kapasitesi de artmış. Audi Q8 50 e-tron4, yüksek güçlü bir şarj istasyonunda 150 kW’lık maksimum şarj performansına ulaşıyor. Q8 55 e-tron6 ve SQ8 e-tron2 ile maksimum şarj performansı 170 kW’a kadar çıkmakta.

Büyük batarya, yaklaşık 31 dakikalık bir şarj durağında yüzde ondan yüzde 80’e kadar şarj edilebilir – ideal koşullar altında bu, 420 kilometreye kadar bir menzile karşılık gelir (WLTP’ye göre). Audi Q8 e-tron, bir AC şarj istasyonunda veya wallbox ile 11 kW’a kadar şarj olur. Audi opsiyonel olarak 22 kW’a kadar AC şarj performansı sunmakta.

İdeal koşullar altında Audi Q8 50 e-tron4, alternatif akım kullanarak yaklaşık dokuz saat 15 dakikada (22kW: yaklaşık dört saat 45 dakika) tamamen şarj olabiliyor. Büyük bataryanın rakamları ise 11 kW’ta yaklaşık 11 saat 30 dakika ve 22 kW’ta altı saat.

Daha iyi dinamikler için revize edilmiş arka aks motoru ve elektrikli tork vektör yönlendirmesi

Yeni Audi Q8 e-tron için arka akstaki asenkron motor konsepti değiştirildi. Elektromanyetik alanı üreten 12 bobin yerine artık 14 bobin var. Bu sayede motor benzer elektrik girişiyle daha güçlü bir manyetik alan üretiyor ve bu da daha fazla tork sağlıyor. Buna ihtiyaç duyulmadığında, elektrik motoru tork üretmek için daha az enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da tüketimi azaltır ve menzili artırır. Audi, e-tron serisinin S modeli ile büyük ölçekli üretimde ilk kez üç motorlu bir konsept kullanmış.

Bu, yeni SQ8 e-tron2 için geliştirildi. Ön aksta 124 kW gücünde bir elektrik motoru görev yapıyor. Arka aksta ise her biri ayrı ayrı bir arka tekerleğe güç veren 98 kW gücünde iki elektrik motoru bulunuyor. Bu sayede 370 kW’a kadar bir güçlendirme performansı elde edilebiliyor. Tahrik torku, her iki arka elektrik motoru arasında her iki tekerlek arasında bir saniye içinde dağıtılabilir.

Daha da geliştirilmiş aerodinamik

Audi Q8 e-tron ile aerodinamik konusu en önemli öncelik olmuştur. Bunun sonucunda sürtünme katsayısı Q8 Sportback e-tron için 0,26’dan 0,24 cw’ye ve Q8 e-tron için 0,28’den 0,27 cw’ye düşürülmüştür. Alt gövdeye monte edilen tekerlek spoyleri hava akışını tekerleklerin etrafına yönlendirmeye yardımcı olur. Ön akstaki spoylerler büyütülmüştür ve Audi Q8 Sportback e-tron’un arka tekerleklerinde de artık spoylerler bulunmaktadır. SQ8 Sportback e-tron3’te spoylerler sadece arka aksa monte edilmiştir. Izgaranın etrafındaki alanda, radyatörü otomatik olarak kapatan elektrikli panjurlara ek olarak ilk kez bir Audi modelinde kendinden contalı bir sistem bulunuyor. Bu sistem otomobilin ön tarafındaki hava akışını daha da optimize ederek istenmeyen kayıpları önler.

Diğer Yazılar

NSU Ro 80: fütüristik, aerodinamik, şık

Ahmet Armağan

Audi, dört halkalı logosunda değişime gitti

Ahmet Armağan

Audi’den sanal gerçeklik uygulaması holoride

Ahmet Armağan