Toyota Yaris 1.33 Multidrive S Test Sürüşü

toyota-yaris-testi

Son dönemde küçük sınıf otomobiller arasında rekabet, büyüyen boyutlar ve pratik kullanım özellikleri bu otomobilleri daha tercih edilebilir kıldı. Toyota Yaris, bunun için iyi örneklerinden biri olmayı başarıyor. Otomobilin içine bindiğinizde çok ferah bir iç mekân sizi karşılıyor. Panoramik bir görüş açısı sunan ön ve yan camlar eskiye oranla otomobili rakiplerinden farklı kılıyor. Arka koltuklardaki diz ve baş mesafesi oldukça yeterli. Sınıfındaki rakiplerinden az bir farkla daha iyi olan yükleme alanına baktığımızda 286 lt’lik bir hacim karşımıza çıkıyor.

Yaris’te yer alan ve Touch adını taşıyan yeni multimedya ünitesi artık 7 inçlik bir ekrana sahip ve bünyesinde geri görüş kamerası da bulunduruyor. Bu ekran aracılığıyla Navigasyon, Bluetooth gibi yeni teknolojilere kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

1997 yılında Funtime konseptinden ilham alınarak seri üretime uyarlanmış olan Yaris, o yıllarda Avrupa’da yılın otomobili ödülünü almış bir model. Ardından gelen modeller de Yaris’in her zaman tercih edilir bir küçük sınıf olmasını sağlayan birçok etkene sahipti. Güncel Yaris ise 2014 yılında bir makyaj operasyonu geçirdi. Bu makyajla birlikte Yaris’in burun kısmı markanın güncel tasarım diliyle harmanlandı ve daha ilgili çekici bir görünüme kavuşturuldu. İç mekândaki minör değişiklikler ve teknolojik geliştirmelerle beraber Yaris bir de 7 kademeli CVT şanzımana yer verildiğini görüyoruz.

toyota-yaris-testi (6)

Toyota Yaris İç Ekipmanları

Test otomobilimiz Toyota’nın 1.33 olarak adlandırdığı 1329 cc’lik benzinli üniteye sahip ve 6000 d/dak’da 99 bg güç ve 4000 d/dak’da 125 Nm tork üretiyor. Yaris’i tatminkâr bir düzeyde taşımayı başaran motora eşlik eden 7 ileri CVT şanzımanın geçişleri sarsıntısız ve ivmelenmesiyse sorunsuz. Performanslı bir sürüş gerçekleştirmek istediğinizde sürekli üst devirlerde gezinen motor devri, kabin içinde yükselen motor sesi rahatsız edici olabiliyor. Bu beraberinde ekonomi yapmanızı da engelliyor. Eğer ekonomi odaklı bir sürüş yapmak isterseniz, şanzıman oldukça alt devirlerde kalıyor bu sefer de 125 Nm’lik tork değeri sürücüyü tatmin etmekte zorlanıyor. Fabrika verisi olan 5.1 lt/100 km’lik yakıt tüketimine anca böyle ulaşabilirsiniz. Bizlerin test süresince şehir içindeki yakaladığı en iyi değer ise 7.1 lt/100 km dolaylarında oldu.

toyota-yaris-testi (5)

Makyajlı versiyonda bir takım teknik geliştirmeler de yapıldı. Bunlardan biri direksiyon ve süspansiyon sistemindeki iyileştirmeler olarak karşımıza çıkıyor. Direksiyonu sadece aşağı-yukarı şeklinde ayarlayabildiğimiz sistemin derinlik ayarı halen bulunmuyor. Fakat yine de süspansiyon tepkileri sürücüyle çok fazla iletişim halinde değil. Aşağıda neler olup bittiğinden çok fazla haberdar olamıyorsunuz. Yaris’in virajlarda esnek tepkiler vermeye çalıştığı noktalarda kullanılan lastiklerin sert yapısı bu esnekliği gölgede bırakıyor ve kabinde fazlaca yol sesi olmasına da neden oluyor.

toyota-yaris-testi(8)

Test Sürüşü Sonucu

Yaris, şirin ve keyifli tasarıma sahip tercih edilebilir bir şehir otomobili. Bu otomobilin satın alacak kadınların ya da çekirdek ailelerin de sürüş odaklı tepkiler beklediğini de düşünmüyorum aslında. Kabini son derece ferah ve rakiplerinden yaşam alanı olarak kendini büyük hissettiriyor. Canlı bir motoru var ve şanzımanı da sürekli gaz pedalı üzerinde değilseniz geçişleriyle oldukça konforlu. Eğer Yaris’i tasarım olarak beğeniyorsanız ve uzun yıllar sorunsuz bir otomobil istiyorsanız bu kriterler doğrultusunda mantıklı seçimler arasında yer alıyor. Toyota Yaris 1.33 Multidrive S, 55 bin 300 TL’den başlayan fiyatları panoramik cam tavan ve diğer donanımlar eklendiğinde ise en üst versiyonda 62 bin 700 TL’ye kadar ulaşıyor.