TEST: MINI Cooper Countryman 1.5

MINI’nin beş kapılı modellere geçişinin ilk ürünü olan Countryman, 2010 yılında ilk kez karşımıza çıkmıştı. Bu crossover model; Cooper S, Cooper S ALL4, Cooper, Cooper D, Cooper D ALL4 gibi seçeneklerle üretildi. Ayrıca Mini Cooper s ALL4 üzerine geliştirilen bir yarış otomobili de olmuştu. Prodrive ve BMW Motorsport işbirliği ile geliştirilen bu otomobil, Dünya Ralli Şampiyonası’nda uzun bir süre yarıştı. Bugün tamamen yenilenen MINI Countryman, artık Premium rakipleriyle çarpışmak istiyor.

Öncelikli olarak yeni Conutryman’in hatırı sayılır ölçüde büyüdüğünü söyleyebiliriz. 4.299 milimetre (+ 202 mm) dış uzunluğu, 1.822 milimetre (+ 33 mm) genişliği, 1.557 milimetre (+ 7 mm) yüksekliği ve 2.670 milimetre (+ 75 mm) aks mesafesi ile birlikte, yeni MINI Countryman artık daha ferah ve daha heybetli duruyor.

Otomobile dıştan baktığımızda ise bir önceki nesle oranla mütevazı değişimler var. Otomobilin genel tasarım çizgisi yumuşak hatlardan daha sert ve kararlı çizgilere yerini bırakıyor. Ön kısımda MINI imzalı altıgen krom radyatör ızgarası, MINI Countryman’in yeni yüzünü yansıtırken, ön çamurluklara kadar uzanan ve ön bölümün genel havasını oluşturan daha açısal farlar otomobile dinamik bir görünüm katıyor.

Otomobilin içine bindiğiniz anda yükselen sürüş yüksekliği hemen dikkati çekiyor. Ayrıca artan aks mesafesi özellikle arka koltukta oturan yolcular için daha fazla alan anlamında geliyor.

MINI’nin karakteristik yol tutuş özellikleri korunarak yeni Countryman karşımıza daha kararlı bir süspansiyon karakteriyle çıkıyor. Uzun aks aralığı ve rakiplerinden daha ağır gövdesi eğlenceden ödün vermeden çevik ve keskin sürüşüyle her zamanki tepkileri veriyor. Direksiyon ise oldukça hızlı ve ilk başta size biraz garip gelebilir. Ama bu çevikliğe alıştıktan sonra otomobili kullanmak daha keyifli bir hal alıyor.

Kullandığımız otomobilde herkesin hoşuna gidecek çok iyi bir ikili var. Geçmişte dört tekerlekten çekişli versiyon sadece Cooper S Countryman modelinde varken şimdi 1.5 lt’lik üç silindirli turbo üniteyle birlikte ALL4 modeli sunuluyor. 136 HP gücündeki bu motor 220 Nm’lik tork değeriyle oldukça yeterli bir performansa sahip. Bu kombinasyona eşlik eden sekiz kademeli şanzımanın yakıt ekonomisindeki payı büyük. 100 km’de 6.5  lt’lik ortalama tüketim değeriyle göz dolduruyor. 

1 comments

Comments are closed.