BMW Bannerı Tiguan Bannerı
Otomobilkolik
Land Rover TEST SÜRÜŞLERİ

Yeni Land Rover Discovery test sürüşü (2018)

İlk kez 1989 yılında ortaya çıkan Discovery’nin bugün geldiği nokta hayal bile edilemezdi. Fakat geçen 28 yıl içinde Discovery’nin yadsınamaz bir hayran kitlesi oluştu. Dünyanın ilk yedi kişilik lüks SUV’u marka açısından da kendi içinde farklı bir kulvar açtı. Range Rover’ın ardından kendine özgü tarzıyla oluşturduğu kitle Discovery’i her zaman farklı kılmayı da başardı.

Özellikle ikinci jenerasyon bu kavramı en iyi şekilde yansıtıyordu. Lüksü gösterişsiz bir tarzla yansıtan Discovery, üstün off-road özellikleriyle lüks SUV’lar arasında yerini oluşturdu. Şimdi ise Discovery Mk5 olarak anılan üçüncü jenerasyon, her zamankinden daha rekabetçi ve sınıfında en üst seviyeye çıkmayı hedefliyor. 

Yeni Discovery, sınıfında onu yukarı taşıyabilecek bazı yenilikçi özellikleri de taşıyor. 

Yeni Discovery’nin tasarımına baktığımızda lüks algısının arttığını ve off-roader kimliğinin biraz daha ötesine geçtiğini söyleyebiliriz.

Land Rover’ın tasarım ve mühendisliği ciddi bir bütünlük içinde. Buna bağlı olarak Yeni Discovery’nin uzunluğu (4.970mm) büyük bir SUV’da yedi tam boy yetişkinin yolculuk edebilmesi için yaratılmış.

Discovery’nin kabininden devam edersek, neredeyse Range Rover Sport’un içindeymişsiniz gibi bir his var. Otomobilin plastik ve malzeme kalitesi üst seviyelerde. 

Yeni Discovery’nin çok yönlü InControl Touch Pro-eğlence sistemi sezgisel ve temiz ve düzenli bir görünüm sunuyor. Orta konsolda üçte bir oranında anahtarların sayısını azaltmak için Land Rover’ın tasarımcıları 10 inçlik bu dokunmatik ekrana yer veriyor. Net grafikleri ve kolayca gezebildiğiniz menülere sahip olan bu ekranda eğlence teknolojilerinin hemen hepsi yer alıyor. Güçlü bir ses sisteminin de yer aldığı Disco’da, bir subwoofer ile, 14 adet Meridian hoparlör bulunuyor.

Discovery’nin üçüncü sırasındaki koltukların rahatlığının sebebi bagaja ayrılan alanın hacmi ile doğru orantılı. Yedi kişilik oturma pozisyonunda Disco 258 lt’lik yükleme alanı sunuyor. Eğer üçüncü sırayı kullanmayacaksanız, Disco 1137 lt’lik bir bagaj hacmine ulaşıyor. 

Yeni Discovery öncekinden daha hafif. Bolca kullanılan alüminyum sayesinde önceki modelden 480 kg’ye kadar zayıflamış bir gövdeye sahip ancak hala hayal ettiğimiz çevikliğe kavuşacak kadar hafif değil. 

Özellikle keskin virajlardaki direksiyon tepkileri ise ve sert dönüşlerde hissedilir biçimde kendini belli ediyor.

Kaputun altında 2.0 lt’lik dizel ünite yer alıyor. Bu turbo dizel motor diğer Jaguar modellerinde de kullanılıyor. 240 HP’lik turbo dizel ünite 1500 d/d’de 500 Nm’lik maksimum torka ulaşabiliyor.

Oldukça hızlı vites değiştiren 8-ileri otomatik şanzıman iyi çalışıyor.Discovery 0’dan 100 km/s hıza 8.3 saniyede ulaşıyor ve maksimum hızı da 207 km/s.

Fabrika verisi 6.5 lt/100 km olarak verilen değer yol bilgisayarında 8-8.5 lt dolaylarında.

Havalı süspansiyonlara sahip olan Discovery, Terrain Response 2 çekiş sistemiyle her zamanki gibi bizleri etkilemeyi başarıyor. Sistem sayesinde otomobil, 90 cm derinliğindeki sulardan geçebiliyor ve zorlu arazi koşullarında da lastikleriniz el verdiği sürece tutunmayı elden bırakmıyor.

Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

Diğer Yazılar

BMW X1 sDrive20i Test Sürüşü

Ahmet Armağan

TEST: Opel Cascada 1.6 SIDI Sürüş İzlenimi

2021 Audi A3 35 TFSI S line Test Sürüşü

Ahmet Armağan