BMW Bannerı
Otomobilkolik
KÖŞE YAZILARI OTOMOBİL

Petrolün ne kadar ömrü kaldı?

Petrolün ne kadar ömrü kaldı?

Günlük hayatımızın vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri olan petrol ile ilgili her geçen gün farklı rakamlar ortaya atılıyor. Peki gerçekten de petrol biteceği için mi iş bu denli elektrifikasyona dönüyor?

Dünyadaki araç sayısı 1 milyar 250 milyon adedi geçmiş durumda… Birkaç yıla kadar bu rakamın 1 milyar 650 – 700 milyonlara ulaşması bekleniyor. Dünyada trend hızla elektrikli ve hybrid modellere kayıyor olsa da, halen çok ciddi bir içten yanmalı motor üretimi söz konusu.

Dünyadaki petrol rezervleriyle ilgili dönem dönem haberler yapılıyor, yazılıyor, çiziliyor… Son yapılan istatistikler takribi olarak 40 yıl daha bize yetecek kadar petrolün kaldığı yönünde. Aslında bu kadar kesin konuşmakta çok doğru değil. Zira her geçen gün farklı yeraltı kaynakları bulunuyor, petrol çıkarma çalışmaları yapılıyor. Özellikle kutup bölgesi bu yöndeki yeni alanlar arasında yer alıyor.

Mevcut durumdaki üreticilerinde tükenmeye açık olan bu kaynak için farklı alternatiflere yönelecek olması geçtiğimiz yıllarda gündeme geldi. En büyük üreticilerden biri olan Suudi Arabistan, petrole olan ekonomik bağlılığını 2030 yılında minimuma indirmeyi planlıyor. Uzmanlara göre, 2040’ların sonu ve 2050 yıllarının başlarına doğru petrolde fark edilir biçimde tükenme yaşanacak. Bu da günümüzde temeli atılan alternatif enerjilerin daha fazla kullanılıyor olduğu bir dönemin kapılarını aralamış olacak. Buradaki asıl konu petrolün tam olarak tükenmeden bu geçişi sağlayabilmek…

Günümüzde birçok ülkenin günlük petrol tüketimi 1 milyon varil ile 20 milyon varil arasında değişiyor. 130 ülke ise günde 100 ile 100 bin varil arasındaki tüketimle yüksek tüketimdeki ülkelere oranla bağımlılığı çok daha düşük noktalarda.

Hali hazırda farklı kaynaklardan alınan ( OPEC , CIA World Factbook , petrol şirketleri ) farklı rakamlar olsa da dünyada 1.8 milyon MMbbl bu da yaklaşık 280 milyar ton petrol anlamında geliyor. Yani daha baya petrolümüz var…

Amerika, Çin ve Avrupa’da petrole olan ihtiyacı azaltmaya yönelik birçok çalışma var. Çin’de geçtiğimiz yıl tamamen elektrikli otomobil satışları yüzde 3.3 oranında arttı. ABD’de bazı eyaletler petrole olan ihtiyacını minimuma indirdi. Global pazarda ise geçtiğimiz yılın sonunda elektrikli otomobil satışı 1 milyon adedi geçti. Buna bağlı olarak, yıllık küresel pazar payı ilk kez yüzde 1 arttı. Almanya’da elektrikli otomobil alanlara dört bin euro devlet desteği veriliyor. Petrol bittiğinde bakalım savaşlar ne için yaşanacak bu merak konusu… Tek gerçek ve güzel fikir de yarın çocuklarımız, nispeten daha temiz bir dünyada yaşayacak.

petrol bitince ne olacak, dünya petrol rezervi kaç yıllık, doğalgazın kalan ömrü, petrol ne zaman bitecek ekşi, suudi arabistan petrol rezervi ne zaman biter, fosil yakıtların kalan ömrü, petrol biterse ne olur
dünya petrol rezervleri haritası

Diğer Yazılar

2020’nin ilk 6 ayında en çok satan marka kim oldu?

admin

Skoda ENYAQ Modelinin Merakla Beklenen Tüm Özellikleri!

admin

MTM İmzalı Amarok V8