BMW Bannerı
Otomobilkolik
Genel Hyundai OTOMOBİL TEST SÜRÜŞLERİ

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI DCT 4×4 Test Sürüşü

hyundai-tucson-test-surusu (14)

Hyundai Tucson modelinin eskisini hatırlayanlarınız var mı? O zamanlar ix35 yok ve Hyundai’nin 90’lardaki Japon otomobil otomobillerini andıran havasından çıkmaya başladığı son yıllar… Düşük plastik kalitesi, rahatsız bir oturma pozisyonu, kötü bir direksiyon ve benzinli gibi yakan bir dizel motor…

Evet benim Tucson’la ilgili aklımda kalanlar bunlardı. Hyundai geçtiğimiz dönem içinde kompakt SUV’lar arasında ix35 ile uzun bir süre varlığını sürdürdü. Bence başarılı da oldu. ix35 sınıfına göre iyi bir otomobildi. Önce 2.0 lt’lik dizel ve ardından gelen 1.6 lt’lik benzinli versiyonlar çokça satıldı.

Fakat buradaki rekabet ve kullanıcı beklentisi son dönemde öyle böyle değişmedi. Herkes daha konforlu, daha geniş, teknolojik, az yakan ve yakışıklı bir SUV almanın peşindeydi… Ama fazla para vermeden(!)

Bu beklentiler doğrultusunda kompakt SUV’lar arasında işler bir hayli değişti. Ford Kuga, Mazda CX-5, Honda CR-V, Toyota RAV 4 derken Qashqai bombayı patlattı ve bir anda sıranın başına oturdu.

Hyundai’den ve en çok tercih edilen Tiguan’dan ses yoktu. Bizler karşılaştırmalar yapıyor, ix35’de bu segmentte olması sebebiyle onu da dâhil ediyor, fakat sonuçlar ne yazık ki Hyundai açısından iyi gitmiyordu.

Ve beklenen oldu, Hyundai zaten okyanus aşırı ülkelerde ix35’e verdiği Tucson ismini devam ettirerek ix35’e Avrupa’da da son verdi. Ve yeni Tucson bu yılın ortalarında karşımıza çıktı. Dıştan bakıldığında oldukça yenilikçi bir tasarımı olan, mevcut rakiplerle rahatlıkla çarpışabilecek kadar iyi bir kompakt SUV olduğunu gördük. Çevik bir görünümü vardı. Dinamik duruyordu ve yeni bir otomobil olduğu her halinden belliydi. Eskiye dair hiçbir detay kullanılmamış, aksine sportif bir hava yaratılması için Hyundai tasarımcıları bir hayli de uğraşmıştı.

Ama önemli olan onu kullandıktan sonra gerçekten iyi olduğuna kanaat getirebilmekti.

Nihayet o gün geldi. Hyundai Tucson içine oturduğumuzda sanki Güney Kore üretimi bir otomobil de değil de bir Alman SUV’un içindeydik. Kapılar son derece tok bir şekilde kapanıyor, içerdeki plastik yumuşak dokunuşlu ve kalitesi şu ana kullandıklarımın en iyilerindendi.

İç Mekandan devam edersek..

Kabin oldukça ferah. Özellikle ix35’e oranla 30 mm artan aks aralığının bunda payı bir hayli fazla. Kokpit tasarımın da ise Hyundai artık fütüristtik çizgiler yerine kendinden emin, kararlı ve sade çizgilere yer vermeye başladı. Tucson’da bunun en iyi örneklerinden biri.

Ortada 8 inçlik büyük bir ekran var. Dokunmatiği sezgisel ve içinde yok yok. Hemen altında yer alan klima kontrollerine ulaşmak son derece kolay ve etrafta da fazlasıyla eşya gözü bulunuyor.

Vites kolunun hemen arkasında ise küçük bir düğme paneli yer alıyor. Farklı sürüş modlarının yer aldığı Drive Mode, yokuş kalkış sistemi Auto Hold, park sensörü, eğim iniş kontrol ve diferansiyel kilidiyle birlikte otomatik park tuşları konumlandırılmış.

hyundai-tucson-test-surusu (9)

Tamamen yeni bir alt yapıyla karşımıza çıkan Tucson’un sürüşü esnasında dikkatimizi en çok çeken nokta, 19 inç’lik jantlarına rağmen bozuk zeminlerdeki darbeyi çok iyi derecede sönümleyen esnek amortisörleriydi.

Normalde büyük jantlı SUV’larda bu darbeler fazlasıyla hissedilir. Tucson’da bu detay çok iyi çözülmüş. Şık bir SUV kullanıyorken aynı zamanda fonksiyonellikten ödün vermiyorsunuz.

Tucson’daki diğer bir dikkat çekici özellik ise otomobil son derece sessiz bir yapıya sahip. Otoyol üzerinde seyrederken lastik sesi dâhil kabinde duymak güç. İzolasyon çok başarılı. Ve yönünüzü virajlı yollara çevirdiğinizde de bu konforlu ve esnek süspansiyon kesinlikle sizi mahcup etmiyor.

Gövde kontrolü çok iyi, fakat biraz da sürüşe meraklıysanız direksiyon hissi bir miktar yapay gelebilir. Fakat ağırlığı doğru bir şekilde ayarlanmış.  Kullandığımız Hyundai Tucson dört tekerlekten çekişli ve bence bir SUV kesinlikle 4X4 özelliğine sahip olmalı.

Tucson’un dört tekerlekten çekiş sistemi; normalde torkun yüzde 100’ünü ön tekerleklere iletiyor. İhtiyaç duyduğunda ise yüzde 50’lik kısmını da arka tekerlere gönderebiliyor. Yol ve arazi şartlarına göre otomatik olarak çalışan çekiş sistemi, manuel olarak seçilebilen kilit modu sayesinde de torku 50/50 oranında eşit bir şekilde dört tekerleğe iletiyor. 40 km/s hıza kadar çalışan bu sistem, özellikle off-road kullanımlarda kullanıcısına yardımcı oluyor.

Gelelim motor konusuna…

Hyundai her konuda gelişim gösterdiği gibi motor teknolojiler ve şanzıman anlamında da son dönemde birçok yenilikle karşımıza çıktı. 1.6 lt’lik turbo beslemeli GDI ünite ve Tucson’da görev yapan yedi kademeli DCT şanzıman da bunlardan biri. 177 bg gücündeki bu motor, 265 Nm’lik tork değerine sahip.

Tucson_engine

Çift kavramalı yedi kademeli şanzımanla birlikte son derece canlı bir sürüş ortaya koymayı başarıyor. Hem hızlanma değerleri hem de gaz tepkileri tüm beklentilerinizi karşılayacak düzeyde. Şanzıman ise ekonomi odaklı bir sürüş için kısa sürede üst viteslere ulaşıyor. Siz daha performanslı bir sürüş isterseniz, vitesi manuel konuma alabilir ve otomobilin gücünü daha da fazla hissedebilirsiniz.

Tabii herkesin merak ettiği en önemli noktalardan biri yakıt tüketimi… Burası aslında biraz bıçak sırtı. Belki bir yerlerde okudunuz; “tüketimi çok yüksek”, “turbo motor çok yakıyor” vs…

Hyundai Tucson 1.6 lt’lik T-GDI dört tekerlekten çekişli ve fabrika verisi olan tüketim değeri 100 km’de 7.5 lt. Tabii ki şehir içinde bu değeri yakalamak güç. Bizler test süresince 9.0 – 9.4 lt dolaylarında kullandık. Fakat asıl değinmek istediğim nokta bu kombinasyondaki bir otomobilden verimli bir yakıt ekonomisi beklemek… Bu inanın çok güç. O yüzden Tucson’un tüketim değerleri sunduğu teknik birlikteliğe göre makul seviyelerde.

maxresdefault

Tucson son dönemli belki de en başarılı C-SUV’larından biri olmuş. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Üst donanım seviyelerinde arka koltuklarda ısıtmadan tutun da, anahtarsız çalıştırma, aktif şerit takip sistemi, kör nokta algılama sistemi, 180 derecelik radar gibi oldukça yenilikçi ve teknolojik opsiyonları da bulunuyor.

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI DCT 4×4

[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=””]TEKNİK ÖZELLİKLER
 • 0-100 km/s: 9.1 sn • Maksimum hız: 201 km/s • Tüketim (ort.): 7.5 lt/100 km • CO² emisyonu: 175 g/km • Boş ağırlık: 1609 kg • Motor: 1591 cc turbo, benzinli • Güç: 177 bg 5500 d/dak • Tork: 265 Nm 1500 d/dak • Şanzıman: 7 ileri otomatik • Bagaj hacmi: 488/1503 lt [/box]

hyundai tucson test otopark
hyundai tucson 2018 test sürüşü
hyundai tucson yorum
hyundai tucson 2017
hyundai tucson youtube
hyundai tucson sahibinden
hyundai tucson 1.6 t gdi
tucson test 2017

Diğer Yazılar

İngiltere’den Alfa Romeo Giulia’ya Ödül

Ahmet Armağan

Mercedes-Benz Pop-Up Store, “She’s Mercedes” konseptiyle İstanbul’da

Ahmet Armağan

Yeni Hyundai i10 artık daha büyük

Ahmet Armağan